Newsflash
Cultură

Relația cu spectatorii

de Candid STOICA - iul. 7 2016
Relația cu spectatorii
     Radu Beligan a fost peste 75 de ani în lumina reflectoarelor, având zeci de roluri importante (80 în piese de teatru și 30 în filme), construind imagini de neșters în amintirile contemporanilor. Profesor la Institutul de Teatru, membru de onoare al Academiei Române și artist emerit al poporului, Radu Beligan a fost, de asemenea, autor al unor cărți, pe care le-a scris cu talent. Actorul a fost director al Teatrului de Comedie și al Teatrului Național, dar și membru în Comitetul Central al Partidului Comunist Român.
     Deși nu era de acord cu intervenția actorului în textul dramatic, pe care-l considera sacrosanct, de multe ori actorul Radu Beligan se lăsa în voia inspirației. La una din repetițiile generale ale spectacolului „Opinia publică“, de Aurel Baranga, a produs o curajoasă improvizație: în acțiunea piesei, personajul Otilia (interpretat de Marcela Rusu) era nemulțumită de rolul pe care-l avea, care i se părea  insipid și declara că decât să-l joace  mai bine se duce acasă să prăjească chiftele. „Lăsați-o, să le prăjească, vedem din ce le face“, a exclamat maestrul, improvizând. Autorul a fost de acord să păstreze replica, iar în seara premierei a obținut astfel aplauze entuziaste. Totuși, spre deosebire de Caragiale, care a preluat în textul tipărit unele intervenții ale actorilor, Aurel Baranga a evitat să introducă în textul piesei replica respectivă.
     O altă improvizație a actorului, tot la piesa „Opinia publică“, de data asta în plin spectacol, a fost următoarea: „– Cu ce te ocupi la gazeta noastră?“, îl întreba Chitlaru – personajul interpretat de Radu Beligan, pe un redactor al ziarului. „– Cu pagina externă, Orientul Mijlociu.“ „– Atunci, tu să ai de lucru ani întregi de acum încolo“, punea punct discuției, improvizând, maestrul Beligan, în aplauzele spectatorilor, reluând replica în toate cele 500 de spectacole care s-au jucat.
     De-a lungul timpului, am avut multe întâlniri cu Radu Beligan. Una dintre ele a fost cea în care am vrut să devin actor al Teatrului de Comedie. El m-a ajutat să-mi ating obiectivul, distribuindu-mă într-un rol dintr-o piesă la care începuseră deja repetițiile, chiar dacă și-a atras critica multor colegi. Altă întâlnire a fost încercarea mea de a pune în scenă o piesă personală despre Mircea Șeptilici. „E o piesă tare tristă. Ar trebui de urgență urcată pe scenă“, mi-a spus maestrul, după ce a terminat lectura. Cu toate acestea, piesa încă așteaptă să fie jucată.
     Altă dată, Radu Beligan mi-a dat chiar o lecție de actorie. Când am intrat într-un rol din „Opinia publică“, am căutat să am relații cu celelalte personaje, așa cum am învățat la Institut. Atunci, maestrul mi-a spus: „– Tu ești victima școlii de teatru românești, care are profesori ce n-au pus niciodată piciorul pe scenă, dar care vă învață că între personajele unei piese este necesar să existe relații psihologice. Sunt necesare, e adevărat, dar într-un spectacol se stabilește și alt gen de relație, tot atât de importantă, care nu se predă la Institut – relația cu publicul. Urmărește-mă cum stabilesc eu o relație firească cu cei din sală și încearcă cu arsenalul tău de mijloace să faci la fel.“

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe