Newsflash
Cultură

Reîntoarcere la arta obstetricii

de Prof. dr. Radu VLĂDĂREANU - iul. 13 2018
Reîntoarcere  la arta obstetricii
Recent, în cadrul lucrărilor congresului UMF „Carol Davila”, a fost lansat volumul Urgențe obstetricale intrapartum, editat sub auspiciile Editurii Academiei Române, sub coordonarea unui grup de medici ai Spitalului Clinic Filantropia: prof. dr. Gheorghe Peltecu, dr. Anca Maria Panaitescu, dr. Radu Botezatu și dr. George Iancu. Cartea, produs al unei clinici de obstetrică și ginecologie, a beneficiat și de colaborarea unor anesteziști de prestigiu care și-au adus contribuția prin realizarea unor capitole ce reprezintă noutăți în domeniu. Este vorba de prof. dr. Daniela Filipescu și dr. Mihai Popescu, de la Clinica de ATI a Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare „Prof. dr. C. C. Iliescu”, și dr. Șerban Manica, profesor asociat și director al Serviciului de anestezie în obstetrică la Tufts Medical Center din Boston.
Așa cum coordonatorii menționau în „Cuvânt înainte”, obstetrica modernă se caracterizează printr-o serie de trăsături definitorii și, în primul rând, printr-o creștere fără precedent a numărului de operații cezariene. Această creștere continuă este explicată atât prin solicitările gravidelor, cât și prin recomandările făcute facil de medicii obstetricieni-ginecologi. Deși este percepută ca o intervenție chirurgicală simplă și sigură, statisticile arată clar că incidența complicațiilor după operația cezariană este mult mai mare decât după nașterea vaginală. Costurile operațiilor cezariene și ale complicațiilor lor reprezintă o preocupare majoră pentru cei care gestionează resursele serviciilor de sănătate.
Alți factori care explică creșterea incidenței operațiilor cezariene sunt patologia medicală asociată sarcinii și reproducerea medicală asistată. Aceste sarcini cu risc obstetrical crescut se finalizează frecvent prin operații cezariene, deși nu toate au recomandări bazate pe dovezi, încărcătura emoțională fiind cel mai adesea factorul decizional.
Există dovezi clare că operațiile cezariene repetate sunt cauza placentației anormale, cunoscută sub numele de „spectrul placenta acreta”. Această nouă patologie, cu incidență în continuă creștere, este o condiție indusă iatrogen. Ea reprezintă cauza cea mai frecventă de histerectomie postpartum/postcezariană și principala cauză de morbiditate și mortalitate maternă și perinatală.
Cartea de față este promotoarea unei atitudini de reîntoarcere la arta obstetricii, uitată atât prin dispariția acestei ucenicii, cât și prin atitudinea defensivă determinată de teama litigiilor medicale. Ea este un produs unitar al unui spital cu tradiție în arta obstetricii, un spital care a fost leagănul obstetricii românești. Are 21 de capitole, în care sunt abordate cele mai importante aspecte de urgențe obstetricale intrapartum ce pot fi întâlnite în practica clinică: ruptura uterină, prolabarea cordonului ombilical, statusul fetal incert, distocia de umeri, nașterea în sarcina gemelară, nașterea vaginală operatorie, operația cezariană de urgență, extracția fetală dificilă în operația cezariană în periodul doi al travaliului, preeclampsia și eclampsia, hemoragia obstetricală masivă, inversiunea uterină, retenția de placentă, placenta cu aderență anormală nediagnosticată antepartum, traumatismele perineale obstetricale, sepsisul și șocul septic, embolia cu lichid amniotic, colapsul matern peripartum, tromboembolia pulmonară intrapartum, urgențele anestezice.
Prin dedicarea unui capitol nașterii vaginale operatorii, autorii încearcă să trezească interesul și răspunderea formatorilor de școală obstetricală asupra necesității reintroducerii în curricula de specialitate a manevrelor obstetricale. Tot în această carte sunt prezentate elemente de noutate absolută în literatura obstetricală din România. Este vorba de cezariana perimortem, noul concept asupra emboliei amniotice, conduita în spectrul placentei acreta, extracția dificilă în cezariana efectuată în periodul doi al travaliului, monitorizarea electronică fetală intrapartum, hemoragia obstetricală masivă.
Nu în ultimul rând, cartea are un aspect grafic deosebit de elegant, are o iconografie originală ilustrată exclusiv cu cazuri din activitatea bogată a clinicii, are un stil concis, util stabilirii conduitei în urgențe, și conține informații la zi. Ea reprezintă un moment de referință în literatura medicală de specialitate din România și trebuie să își găsească locul în biblioteca fiecărui ginecolog-obstetrician și anestezist, dar și în tematica examenului de specialitate.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe