Newsflash
Cultură

Regulile cercetării

de Dan Dumitru MIHALACHE - ian. 9 2013
Regulile cercetării
   Dermatologia românească, radiografiată de prof. dr. Călin Giurcăneanu, preşedintele Societăţii Române de Dermatologie (SRD), este subiectul unui interviu publicat în numărul din noiembrie 2012 al revisteiMedica Academica. Deşi avem un număr foarte mare de dermatologi în România (între 900 şi 1.000), chiar mai mulţi la mia de locuitori decât Germania sau Franţa, foarte mulţi concetăţeni de-ai noştri nu ajung să ia contact cu aceştia. Motivul? „Sărăcia“, spune profesorul Giurcăneanu. Mai mult, nu toate cabinetele sunt suficient de bine dotate. Cu excepţia celor din centrele universitare, cu o dotare foarte bună, poate doar în sistemul privat să mai existe asemenea cabinete. Potrivit preşedintelui SRD, au fost şi oameni care au investit în aparatură modernă: lasere, lămpi cu ultraviolete etc. Nici în cazul anatomopatologilor nu stăm foarte bine; sunt foarte puţini cei care cunosc pielea, îi numeri pe degete, motiv pentru care, spune specialistul, în cadrul SRD s-a constituit o secţiune de dermatopatologie, se ţin cursuri în diverse oraşe ale ţării şi oamenii vin, sunt interesaţi. În raport cu alte ţări, profesorul Giurcăneanu consideră că stăm foarte bine din punctul de vedere al pregătirii specialiştilor. El spune că practica dermatologului român este foarte bună, „se face cu bolnavul în faţă, nu pe imagini şi nu pe internet“, ea apropiindu-se de cea a specialiştilor francezi sau germani. Ce face SRD şi ce ar schimba în sistemul sanitar, respectiv învăţământul medical din ţara noastră, sunt alte aspecte atinse aici. De asemenea, mai putem găsi şi câteva vorbe despre pasiunile medicului intervievat, care, printre altele, consideră că, în general, studenţii vin la medicină ca să plece în străinătate.
   „Munceşte, descoperă, afirmă-te!“ sunt regulile cercetării în SUA, potrivit profesorului George Călin, cercetător în laboratorul său de la MD Anderson Cancer Center din Houston, într-un alt interviu. Profesorul Călin studiază rolul microARN în cancer şi modalităţile de aplicare practică a rezul­ta­telor cercetărilor ştiinţifice. Se consideră un cercetător norocos, deoarece a des­co­perit, împreună cu prof. dr. Carlo Croce (SUA), faptul că microARN sunt implicate în leucemii. A demonstrat rolul extrem de important al acestora în leucemii şi cancer, demontând astfel o paradigmă anterioară. Aflăm, din interviul enunţat, că George Călin a plecat din România exact pentru a face cercetare la nivelul cel mai înalt la care se poate adapta. Nu a ales el SUA, însă aşa a fost să fie, fiind ales dintr-o mulţime de italieni din laboratorul din Ferrara, unde a lucrat între anii 1997 şi 1999. În ceea ce priveşte migraţia medi­cilor din România, prof. dr. George Călin consideră că nu trebuie stopată sau atenuată în niciun fel, deoarece „a lucra în ţările occidentale este o necesitate, acolo medicina este la ea acasă“. Ceea ce crede el că ar trebui să facă România este să asi­gure condiţiile optime pentru revenirea acasă, fie ea şi par­ţială, a celor care nu numai că s-au instruit în străinătate, dar au centrul de greutate al vieţii acolo. Este de părere că expe­rien­ţa căpătată în Occident poate ajuta la instruirea celor de acasă cu ceea ce este cel mai important în medicină şi în cercetare.
   Articolul „George Emil Palade – 100 de ani de la naştere“ evocă memoria marelui cercetător de origine română, premiat pentru descoperirea ribozomilor, în urma cercetărilor sale efectuate în SUA, la institutul Rockefeller din New York şi la Universitatea Yale din New Haven. „Mi-aş dori ca spiritul lui să poată fi continuat de generaţiile actuale“, aflăm din cuvântul profesorului Irinel Popescu, amintit în articolul menţionat.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe