Autentificare

Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!

Căutare:

Căutare:

Acasă  »  CULTURĂ  »  Cultură

Regal de orgă în prag de sărbători

Viața Medicală
Anca FLOREA luni, 24 aprilie 2017
     În perioada 24 martie–2 aprilie, s-a desfășurat o nouă ediție a Festivalului de orgă, gândit „In memoriam Helmuth Plattner”, dar și ca omagiu adus unor organiști plecați de curând din această lume – Nicolae Licareț și Lidia Sumnevici. Multe dintre manifestări s-au derulat la Universitatea Națională de Muzică din București (UNMB), organizatoare a evenimentului, dar și la Timișoara sau Tg. Mureș. S-a implicat, ca de obicei, Tudor Moisin, inițiatorul festivalului în urmă cu mai mulți ani, susținut permanent de sora sa, dr. Maria-Cristina Moisin, medic stomatolog.
     Primul concert a fost prezentat de studenți ai clasei de orgă, condusă de lect. univ. dr. Dan Racoveanu, cu lucrări de Lefébure-Wély și Belier (cu Marius Orăș), Bach (Ioan-Paul Păuleț), o primă audiție absolută semnată de Vlad-Răzvan Baciu, pentru orgă și cvintet de alămuri – Andra Iacobetz a cântat împreună cu Elias Jula, Sergiu Bivol (trompetă), Alexandra Truică (corn), Andrei Lupașcu (trombon), Șerban Marcovici (tubă) –, dar și opusuri de Franck (cu Vlad Vișenescu), Plattner sau E. Nazareth (Eduard-Iosif Antal).
     Apoi, la orga instalată în 2007 la sala de concerte a UNMB, Hans-Eckart Schlandt (Brașov), a abordat partituri de Telemann, Bach, Gade, Plattner sau Vierne, decupate din programele în care cei din orașul de sub Tâmpa îl pot asculta curent la Biserica Neagră. A doua zi, în programul ales din repertoriul pentru orgă la patru mâini, dar și cu clavecin, au evoluat, în familie, Dan Racoveanu, Fernanda Racoveanu și Emil Racoveanu, structură prin care au dorit să marcheze un deceniu de existență a orgii, dar și a clavecinului de la UNMB. Publicul a aplaudat, astfel, pagini de Lacher, Telemann, Burgmuller, Schumann, Gillock, dar și de Bach, Schellenberg sau chiar Wagner (în transcripția pentru orgă la patru mâini realizată de Dan Racoveanu, o primă audiție la noi). Desigur, îmbinarea sonoră a celor două instrumente a adus un farmec aparte, trimițând cu gândul la muzica unor epoci demult apuse.
    În ultima zi de martie, la Catedrala „Sf. Iosif”, seara dedicată creațiilor cu încărcătură sacră a prilejuit reîntâlnirea cu organiștii Marcel-Octav Costea (Timișoara) și Mihai Murariu, dar și cu flautistul Adrian Buciu, invitate fiind două soliste de cotă – soprana Mihaela Stanciu și mezzosoprana Antonela Bârnat. În ambianța atât de specială a lăcașului de cult au răsunat, încărcate de frumusețe și spiritualitate, lucrări de Bach, Veracini, Brahms, Rossini și Franck, dedicate, de această dată, și memoriei lui Iosif Gerstenengst, decenii la rând organist de prestigiu chiar la Sf. Iosif, stins din viață în 1992. De altfel, și Helmut Plattner și Lidia Sumnevici (care a preluat conducerea clasei de orgă de la UNMB după plecarea din țară a lui Plattner) au cântat adesea pe claviatura acelui instrument de o calitate deosebită. Glasurile frumoase și expresive au conferit un plus de rafinament demersului muzical în dialog cu „regina instrumentelor” și cu flautul, în piese ce au „traversat” stiluri diverse, de la preclasici la romantici.
    Prelungind atmosfera lucrărilor gândite pentru voce și orgă, la 1 aprilie, la Biserica „Sf. Cruce”, din București, în recitalul oferit de organista Olga Babagian și de soprana Ștefania Tiron, am ascultat din nou opusuri de Bach, dar și de Carmen Petra Basacopol, precum și două „Ave Maria” în versiunile pline de sensibilitate semnate de Khan și Caccini, alături de secvențe din „Stabat Mater” de Pergolesi.
    Pe lângă aceste momente deosebit de reușite și apreciate de spectatorii bucureșteni, programele derulate la Domul romano-catolic din Timișoara au readus recitaluri de reală atractivitate prezentate de Marcela Costea, Felician Roșca și Cristina Struța sau Darius Sala și Robert Adam, apoi de Denis-Marian Moldovan. În finalul festivalului, la Palatul culturii din Tg. Mureș s-au desfășurat recitaluri susținute de Molnár Tünde și de studenții pe care îi pregătește la Universitatea de Arte, la care au colaborat și corul de femei „Musica Humana”.
     Au fost zile pline cu muzică bună, în interpretări deosebite, menite să ne bucure și să ne încarce sufletește în perioada ce precede Sărbătorile pascale, dar și să ne determine să apreciem, încă o dată, calitatea organiștilor noștri, deopotrivă a solistelor vocale recunoscute pentru implicarea cu care se apropie de asemenea pagini de rugă și reculegere, scrise pentru a fi cântate în spațiul sacru al bisericilor și catedralelor din orice colț al lumii creștine.

 

 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Avem două tipuri de abonamente anuale:
• Tipărit + digital – 200 de lei
• Digital – 129 de lei

Prețul include TVA și taxele poștale de expediere a ziarului.
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
• Colegiul Medicilor Dentiști din România – 5 ore de EMC
• Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
• OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
• OAMGMAMR – 5 ore de EMC