}

Autentificare

Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!

Căutare:

Căutare:

Acasă  »  CULTURĂ  »  Cultură

Reclame medicale vechi, într-o iniţiativă studenţească

Viața Medicală
Stud. Ionuţ Isaia JEICAN joi, 13 martie 2014
  În perioada 15–25 februarie a.c., la Cluj, a fost organizată o expoziţie de reclame româneşti la medicamente şi produse tehnico-medicale utilizate în perioada interbelică târzie. Expoziţia a fost găzduită de Centrul de Cultură Urbană „Casino“ din Parcul Central „Simion Bărnuţiu“, palat-monument istoric ridicat la sfârşitul secolului XIX în stil eclectic de factură vieneză. Primăria oraşului a oferit clădirea palatului în regim gratuit celor trei studenţi organizatori – Ionuţ Jeican şi Patricia Furda (de la Facultatea de Medicină, UMF „Iuliu Haţieganu“) şi Ovidiu Botiş (de la Facultatea de Istorie, Universitatea „Babeş-Bolyai“).
   La vernisajul din 18 februarie, după intonarea imnului academic „Gaudeamus igitur“ şi cuvântul de bun venit din partea organizatorilor, semnatarul acestor rânduri a prezentat principalele roluri ale medicamentului în viaţa omului. În introducere, am prezentat noţiunile de sănătate şi boală, citând-o apoi pe Susan Sontag: „Boala este latura nocturnă a vieţii, o cetăţenie mai apăsătoare. Toate fiinţele umane au cetăţenie dublă, în regatul stării de bine şi în regatul celor bolnavi“. În continuare, au fost definite rolul biologic al medicamentului şi noţiunile fundamentale ale farmacocineticii şi farmacodinamicii, după care au fost prezentate rolul psihoemoţional al terapiei medicamentoase, modele de atitudini ale pacientului în faţa medicamentului, încheind acest capitol cu spusele lui Oscar Wilde: „Fiecare degradare a trupului trebuie transformată într-o spiritualizare a sufletului“. În descrierea celui de-al treilea rol, cel social, s-au punctat statutul bolnavului în comunitate, „moda“ şi costul medicamentelor, rolul educaţiei sanitare a populaţiei. Încheierea s-a dorit o încurajare pentru colegi de a promova o imagineStudenţii Ionuţ Jeican, Patricia Furda şi Ovidiu Botiş, organizatorii expoziţiei de reclame medicale vechi frumoasă a studentului în societate, precizând totodată nevoia studenţimii de a fi direcţionată şi încurajată de profesori dedicaţi.
   La discuţiile ulterioare, prof. dr. Şandor Vlaicu, de la Disciplina farmacologie, şi-a exprimat aprecierea faţă de organizarea evenimentului şi a menţionat câteva aspecte legate de „viaţa“ medicamentului. Prof. dr. Dan Dumitraşcu, prorector al UMF „Iuliu Haţieganu“, a subliniat importanţa studiului istoriei medicinii, iar Viorica Rusu, istoric cercetător la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, a apreciat colaborarea studenţească interuniversitară a organizatorilor. 
  „M-a bucurat entuziasmul cu care colegii mei au privit această expoziţie, un crâmpei de ştiinţă şi istorie ţesut cu fir de artă“, a spus Patricia Furda. „Sunt foarte mulţumit pentru că am reuşit să organizez acest eveniment alături de colegii mei. M-am aşteptat la o atitudine mai entuziastă din partea mediului universitar al Facultăţii de Istorie“, a precizat Ovidiu Botiş.
   Vernisajul s-a continuat cu un spectacol liric, un recital de poezie şi muzică, cu participarea solistului Emil Rădulescu-Chioreanu de la Opera Naţională din Cluj şi a pianistului Bogdan Dumbrăvanu. Printre canţonete şi arii, studenţii au recitat din Eminescu, Blaga, Arghezi, Farago, urmărind firul marilor episoade din viaţa omului – copilăria, tinereţea, maturitatea şi senescenţa.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Avem două tipuri de abonamente anuale:
• Tipărit + digital – 200 de lei
• Digital – 129 de lei

Prețul include TVA și taxele poștale de expediere a ziarului.
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
• Colegiul Medicilor Dentiști din România – 5 ore de EMC
• Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
• OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
• OAMGMAMR – 5 ore de EMC