Newsflash
Cultură

Reciclăm cultură!

de Dr. E. G.-P. - iul. 13 2012
Reciclăm cultură!
   Duminică seara. La ora 21 urma să se transmită „Love at first site“ – nu divertisment pur, cum s-ar crede că i-ar sta bine unei seri de duminică, ci un (prea pretenţios, poate?)… „divertisment“ IT. Dar încă nu e ora aceea şi pe Radio România Cultural se discută aprins despre teatru, într-o manieră mai puţin obişnuită. Se vorbeşte, iată, despre Uricani, Petrila, Petroşani, despre un „teatru de salvat Valea Jiului“, despre un turneu care i-a făcut pe cei din „Vale“ să-şi recunoască propria viaţă, propriile poveşti, în spectacol. După fiecare spectacol se discuta, se căutau soluţii. Dacă revenirea la agricultură şi la creşterea animalelor ar merge sau nu în Valea Jiului. În timpul spectacolului, publicul intervenea cu „Aşa este!“ şi cu alte istorisiri asemănătoare. „Percepţia noastră asupra spectacolului se schimbă şi ea“ recunosc interpreţii invitaţi în studio, impresionaţi de reacţiile adulţilor şi de prezenţa masivă a copiilor şi adolescenţilor la spectacole. „Ar trebui să ne gândim serios – spun ei – la un teatru pentru copii şi la unul pentru adolescenţi“ în legătură cu viaţa reală. Şi la clădiri s-ar cuveni să ne gândim, pentru că în „Vale“ există săli excepţionale care s-au degradat. Deosebit de important este, fireşte, repertoriul. Să nu fie alcătuit anume pentru un public elitist, hrănit exclusiv cu producţii clasice. Teatrul nu mai vine spre oameni – constataseră actorii împreună cu spectatorii lor; nu-i de mirare, deci, că la TV ne recunoaştem, spuneau spectatorii. O reciclare a culturii s-ar impune – concluzia reieşea limpede din discuţia însufleţită şi plină de miez a tinerilor invitaţi în studioul de radio ce emana grijă, respect şi răspundere faţă de semeni (părţile componente ale iubirii adevărate) prin emisiunea „Zona independentă“.
   La ora 21 – „Love at first site“, episodul 19, sezonul 2. La microfon, două voci tinere: Răzvan Stamatescu şi Alex Buzică (producător: Laurenţiu Calomfirescu) anunţă sumarul care începe cu „www-ul săptămânii“. Este prezentat un anticariat online, a cărui deviză este „Reciclăm cultură“. Se atrag anticari. Se lucrează la automatizări cu o echipă de programatori. Iniţiatorii vor să vadă câţi doresc să colaboreze la portalul lor. Nu cer comisioane. Salvează cărţi, multe dintre ele considerate anterior maculatură şi, după cum au promis, reciclează cultură. Urmează un „Gadget de top“ – cu un producător de muzică –, se transmit fragmente muzicale plus o scurtă incursiune în tehnologie. Cum se creează, aşadar, muzica pe calculator? „Simplu!“, vine răspunsul. „Asculţi sunete şi vrei ceva nou şi original. Atunci îţi faci sunete proprii, te desparţi de comun.“ Nu ştie dacă are forţă comercială. Colaborează cu firme de prestigiu, creează muzică pentru jocuri pe calculator şi melodii underground – adică muzică de plăcere, nu una comercială; el, compozitorul, este un freestyler. Ultima rubrică: „Ştiri din viitor“. Se anunţă, printre altele, o nouă funcţie – „Life invent“. Se fac, adică, înscrieri ale unor posibili donatori de organe. „Funcţia va fi disponibilă pentru România în câteva zile“.
   Emisiuni grele, uşor de urmărit. Graţie realizatorilor. Cultura iubirii se reciclează şi ea.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe