Newsflash
Cultură

Realităţi ale Italiei contemporane

de Dr. Raluca BULEA - mar. 18 2022
Realităţi ale Italiei contemporane

La București a avut loc, în perioada 9-13 martie, Festivalul de film „Noua cinematografie italiană în România”, desfășurat sub mottoul „Când armele vorbesc, cultura nu trebuie să tacă!”

afis_nou_completEvenimentul – pus la cale de multă vreme de E.S. Alfredo Durante Mangoni, ambasadorul Italiei – a fost organizat de Ambasada Italiei în România și Institutul Italian de Cultură din București, în colaborare cu Cinecittà Luce și Agenţia ICE București, sub patronajul Sindicatului Naţional al Jurnaliștilor de Film Italieni și al Sindicatului Criticilor de Film Italieni.

Festivalul a început cu o incursiune în trecut, prin prezentarea filmului „Super-martora” (1971), având-o ca protagonistă pe Monica Vitti (1931-2022), actriţă emblematică a cinematografiei clasice italiene, care ne-a părăsit în urmă cu o lună. Regizorul Mario Sesti și jurnalista Angela Prudenzi, prezenţi la seara de deschidere, au subliniat rolul important jucat de această personalitate culturală pentru schimbarea abordării rolurilor feminine și a poziţiei femeii în dinamica unei pelicule.

Proiecţiile au continuat apoi atât la Cinema Muzeul Ţăranului Român, cât și pe pagina de internet a reţelei internaţionale a Institutelor Italiene de Cultură, ceea ce a făcut ca toate filmele selectate, cu subiecte incitante, declanșatoare de emoţii intense, premiate la festivaluri prestigioase, să poată fi urmărite de spectatori din întreaga ţară, nu numai la București.

Discuţii cu regizori și evenimente pentru profesioniști

Publicul interesat a avut, de asemenea, ocazia de a-i cunoaște pe câţiva dintre regizorii lungmetrajelor din cadrul festivalului. Damiano și Fabio D'Innocenzo, Pietro Castellitto, Leonardo Di Costanzo au transmis înregistrări video. Daniele Luchetti a venit la București pentru a interacţiona cu publicul, dar și pentru a susţine un masterclass pentru studenţii de la Universitatea Naţională de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” (UNATC), având ca temă legătura dintre cinematografie și literatură.

Faţă de agenda consacrată a festivalurilor de film, în care doar cinefilii sunt în centrul atenţiei, „Noua cinematografie italiană în România” a venit în premieră și cu activităţi destinate profesioniștilor și viitorilor specialiști din industria cinematografică, organizate în cadrul parteneriatului cu UNATC.

Astfel, au avut loc dezbateri despre colaborarea româno-italiană în sectorul audiovizual, dar și proiecţii speciale pentru profesori și studenţi. Una dintre acestea este documentarul „Bernardo Bertolucci: No End Travelling”, difuzat în prezenţa regizorului Mario Sesti. Toate au avut scopul de a sublinia atât aspectul artistic al producţiilor cinematografice, cât și elementele comerciale legate de acestea.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe