Newsflash
Cultură

Realitate, ficțiune și OZN-uri

de Candid STOICA - sept. 29 2017
Realitate, ficțiune și OZN-uri
     Șapte oameni din toată lumea povestesc pe rând experiențele pe care le-au trăit atunci când într-un anumit moment al vieții lor au luat contact cu extratereștrii. Pe scena din spatele lor se află un mare ecran pe care sunt proiectate imagini 3D. Acesta este, pe scurt, subiectul noului spectacol al Teatrului Național din București – UFO – regizat de Bobi Pricop, având la bază piesa scriitorului rus Ivan Vyrypaev.
    Mirajul se destramă însă la final când aflăm, poate cu stupoare, poate nu, că poveștile pe care le-am auzit nu sunt deloc adevărate ci au fost inventate, plăsmuite de autor. Asistăm astfel la o adevărată lecție de teatru, despre ce înseamnă până la urmă realitate și ficțiune. Lecția este ținută cu aplomb de Ion Caramitru în rolul profesorului Viktor Rizenghevici. Inițial, acesta se anunță ca un magnat al unui mare trust petrolier, dar și el mărturisește până la urmă spășit că nu este decât un actor într-o piesă scrisă de un autor și că singura realitate existentă este ceea ce spectatorii au trăit în seara respectivă.
     Toți interpreții celor șapte roluri merită cuvinte de apreciere, căci se străduiesc din răsputeri să dea credibilitate mărturisirilor lor. Ada Galeș, Istvan Teglas, Ciprian Necula, Mihai Călin, Raluca Aprodu, Medeea Marinescu, dar mai ales Ion Caramitru (am folosit ordinea aparițiilor pe scenă) realizează că imaginea lor – supradimensionată de marele ecran – ar descoperi orice urmă de neadevăr în exprimare. Ei trăiesc deci cu nedisimulată emoție cele ce povestesc, dându-ne de multe ori impresia că ficțiunea lor este realitatea.
    După bogata-i experiență pe scenă, inteligenta interpretare a lui Ion Caramitru nu constituie o noutate. În schimb, frumusețea cu totul deosebită a Adei Galeș și fixitatea interpretării lui Isvan Teglas – care ne-a obișnuit până acum cu excesiva sa mobilitate din alte spectacole –, uimesc într-adevăr. Se mai poate vorbi despre formidabila biografie a autorului, care s-a dovedit a fi unul din marii pasionați ai teatrului, scriind, regizând și înființând teatre.
    Se poate aprecia, de asemenea, excelentul program alcătuit de Silvia Năstase, precum și modalitatea ingenioasă de spectacol folosită de regizor cu ajutorul scenografului Paul Popescu și al Anei Ienașcu (costume și asistență decor). Pe lângă ei, o întreagă echipă de tineri asigură conceptul video al spectacolului – Paul Spike, Tudor Panduru, Cristian Șimon, Florin Boicescu.

  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe