Newsflash
Cultură

Reactualizarea unui mare capitol din nefrologie

de Prof. dr. Leonida GHERASIM - mar. 17 2017
Reactualizarea unui mare capitol din nefrologie
     Patologia renală a fost dominată, în ultimele decenii, de problemele substituției renale, de selecția și urmărirea pacienților de nefrologi și urologi. Problematica glomerulopatiilor a rămas câtva timp mai puțin studiată, date fiind numărul limitat de cazuri și puținele metode de diagnostic rapid. Progresele fundamentale în nefrologie, înregistrate după introducerea biopsiei renale și a studiilor complexe de histopatologie prin microscopie optică și electronică, precum și cercetările (devenite fiabile) de imunologie au condus la reactualizarea marelui capitol de glomerulopatii.
   Lucrarea Glomerulopatiile, amplă și extrem de bine structurată, scrisă de prof. dr. Gabriel Mircescu și colaboratorii săi, aduce la un loc cunoștințele moderne asupra complexului patologic denumit generic glomerulopatii. Acestea sunt boli extrem de eterogene: acute și cronice, infecțioase și non-infecțioase, primitive sau secundare, cu mecanisme imunologice definite sau prezumate și cu aspecte histologice extrem de diverse sau intricate. O ordine în această problemă este realizată în cartea apărută în 2016 la Editura Medicală.
   Volumul are o structură didactică, recunoscându-se imediat că este scris de universitari. Monografia are trei secțiuni mari, în care este folosită o clasificare clinică: glomerulopatii cu sindrom nefritic acut; glomerulopatii cu sindrom nefritic cronic; glomerulopatii cu sindrom nefrotic. Fiecare secțiune cuprinde mai multe capitole de boli glomerulare, definite în principal pe criterii histopatologice și/sau imunologice. Tipul de boală glomerulară, definit de aspectul histologic și clinic, este în continuare prezentat cu subcapitole „clasice” – în ordinea lor firească, de la definiție la profilaxie. Pentru fiecare tip de boală glomerulară prezentat, autorii au adus elemente suplimentare extrem de folositoare: o sinteză cu date esențiale; prezentarea unui caz clinic care ilustrează logica explorării, diagnosticului și tratamentului; numeroase tabele rezumative, scheme și algoritmi de diagnostic și tratament. Foarte numeroase imagini de microscopie optică și electronică completează în mod fericit aspectele complexe ale patologiei glomerulare; imaginile morfopatologice de o mare finețe și precizie sunt realizate de știința și arta medicului Eugen Mandache.
   O analiză detaliată pentru fiecare capitol din volum nu este realizabilă într-o recenzie. Trebuie, totuși, subliniată prezentarea amplă, cu date științifice actuale, a unor capitole de glomerulopatii asociate cu condiții specifice sau boli generale, ca de exemplu glomerulonefrita în infecția cu virusul hepatic, nefrita lupică, glomerulopatiile cu depozite fibrilare, glomerulopatia diabetică.
   În sinteză, volumul Glomerulopatiile, coordonat de prof. dr. Gabriel Mircescu, este o lucrare solidă, cu informații științifice moderne, extrem de utilă mai multor specialități medicale. Modul tehnic de prezentare este exemplar; redactorul tehnic al volumului și Editura Medicală ne-au oferit o carte „de lux”. Conținutul volumului este de înaltă clasă. Felicitări!

  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe