Newsflash
Cultură

Radiografia României postdecembriste

de Dan Dumitru MIHALACHE - iun. 24 2016
Radiografia României postdecembriste
Jurnalismul, pentru medicul Corneliu D. Zeana, reprezintă „atitudine, delimitare, protest, uneori revoltă“, în fața racilelor societății și încercarea de a găsi soluții pentru înlăturarea sau măcar ameliorarea lor. O parte consistentă din volumul de publicistică Jurnalism – o artă efemeră? – apărut anul acesta la Editura Laurent, abordează două domenii pe care autorul le cunoaște destul de bine, chiar din interior: învățământul și sănătatea.
Cartea reunește o parte din materialele jurnalistice ale doctorului Zeana care, așezate într-o succesiune cronologică, reflectă evoluția schimbărilor din România postdecembristă. Autorul face astfel o anamneză a societății românești contemporane, o diagnosticare cât mai precisă și indică un tratament pe care el îl consideră cel mai eficient pentru însănătoșirea ei. El revine cu încăpățânare asupra situațiilor din învățământ și sănătate, sancționează dur sistemul de sănătate „închistat și anacronic“, responsabil de degradarea accelerată a stării de sănătate a românilor și pledează pentru o creștere a rolului medicinii preventive. Nu se sfiește în a pune eșecul sistemului de sănătate pe seama „politicilor iresponsabile“ ale guvernanților de după 1989, el acuzându-i pe aceștia de „lipsă de dragoste pentru soarta acestui popor“. Corupția și lipsa reformelor reale, în acord cu reglementările europene, sunt, în opinia sa, câteva din cauzele crizei sistemului de sănătate, pe care, în unul din articole îl vede ca „o junglă neguvernabilă“.
În ceea ce privește sistemul educațional, Corneliu Zeana păstrează aceeași notă critică, amintind că într-un raport din 2014 al Comisiei Europene, românii erau „cei mai needucați din Europa“. Mai mult decât atât, sistemul de învățământ, cel care ar fi trebuit să fie o redută a valorilor și a probității, este prezentat în această carte ca fiind „ultima fortăreață a imposturii“. De aceea, se impun și în acest domeniu reforme radicale, care să aducă România la standarde europene, pentru că, „așa cum arată astăzi școala, va arăta mâine țara“, avertizează Zeana, citându-l pe Spiru Haret.
Și virtuțile medicinii tradiționale sunt evocate aici, alături de efectul terapeutic al teatrului, literaturii: „Cehov a vindecat mai mulți bolnavi prin operele sale literare decât a făcut-o ca medic“. La fel, literatura din epoca internetului și a globalizării, amintite fiind inclusiv traducerile după ureche, tot mai prezente în spațiul publicistic românesc din ultima vreme.
Nu în ultimul rând, lucrarea abordează și problematica minorității aromâne, împărțite, spune autorul, în patru țări balcanice și supuse unor politici de deznaționalizare. Nici problema readucerii Moldovei de peste Prut nu este omisă de autor, el insistând asupra oportunității pe care ne-o oferă contextul actual internațional: „Ca proiect de țară, nimic nu surclasează ținta primordială a reunificării țării“.
Ideea generată de parcurgerea textelor reunite în acest volum reclamă, în special, criza profundă în care se află România, principalele cauze evocate fiind corupția tentaculară și slăbiciunea justiției. Mai mult ca oricând, țara noastră are nevoie de acele „vârfuri intelectuale care pot să trezească poporul din apatia în care s-a scufundat“.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe