Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

Radioactivitate şi iubire

Viața Medicală
Dr. Maria DRAGOTĂ luni, 6 aprilie 2015
Cum e să trăieşti zi de zi bântuit de frică, pândit de pericolul unei morţi lente, care îţi pătrunde în fiinţă cu fiecare minut petrecut la muncă? Aflăm din filmul francez Iubire radioactivă: Grand Central, al doilea lungmetraj regizat de Rebecca Zlotowski, câştigător al premiului „François Chalais“ la secţiunea Un certain regard la Festivalul de film de la Cannes 2013. Regizoarea este totodată şi coscenarista peliculei, împreună cu Gäelle Macé.
Filmul radiografiază viaţa unor oameni angajaţi la „munca de jos“ (la figurat, dar şi la propriu, când sunt nevoiţi să coboare în incinta reactorului) dintr-o centrală nucleară. Tabăra muncitorilor este surprinsă în existenţa ei cotidiană: activitatea solicitantă se poate desfăşura normal, fără incidente care pun viaţa în pericol, doar în echipă. După turele stresante, sub ameninţarea radiaţiilor care se acumulează inevitabil în organism, colegii se întâlnesc să mănânce împreună, să joace fotbal, să povestească ori să înoate în lacul din apropiere. Aici, Gary, proaspăt angajat, se îndrăgosteşte de Karole, logodnica şefului de echipă, Tony. Cei doi trăiesc o poveste de iubire interzisă. În clasicul triunghi amoros, Karole trebuie să facă o alegere între iubitul cu care plănuia să se căsătorească în curând şi noul venit, de care e iremediabil atrasă. Care sunt efectele alegerilor fiecăruia asupra propriei persoane şi asupra celorlalţi?
Pentru cele două roluri principale nu a fost nevoie de probe: Rebecca Zlotowski a ştiut de la început cine le va interpreta. Karole e Léa Seydoux, cea al cărei potenţial îi era cunoscut regizoarei din primul său film, La Belle Epine (2010). Cinefilii au putut-o urmări evoluând şi în pelicule precum Inglorious Basterds, Midnight in Paris, Mission: Impossible – Ghost Protocol. A câştigat Palme D’Or în 2013 pentru rolul din La vie d’Adèle (în regia lui Abdellatif Keciche). Ea o va întruchipa şi pe fata Bond din cel mai nou film al seriei cu agentul 007, a cărui lansare pe marile ecrane este anunţată în luna octombrie. Rolul lui Gary este jucat de Tahar Rahim, cunoscut din fimele À perdre la raison sau Un prophet. Muzica, semnată de Robin Coudert, susţine foarte bine firul poveştii, accentuând momentele de suspans.
Un film în aparenţă simplu despre cât poate fi de complicată viaţa uneori; o poveste oricând decupabilă din realitate, despre solidaritate, comunicare, muncă în echipă, asumare de riscuri, responsabilităţi, presiuni, pasiune, iubire, fidelitate, trădare, dileme, alegeri, consecinţe. Un mozaic complex de stări şi sentimente, peisaje ale sufletului zugrăvite în culori când vii, când sumbre şi terne. Destine la răscruce, cu opţiuni esenţiale pentru viitor. Dar oare nu-i viaţa un lung şir de alegeri şi urmări? Întrebări şi răspunsuri la care Rebecca Zlotowski ne face părtaşi şi ne solicită atenţia.

 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC