Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

RADIO-CHIMIO-IMUNOTERAPIE ŞI TRATAMENT ONCOLOGIC PERSONALIZAT

Viața Medicală
Conf. dr. Costin CĂRUNTU vineri, 24 decembrie 2010

   În editorialul revistei JOURNAL OF CLINICAL ONCOLOGY – ediţia în limba română – nr. 3/2010, Control local mai bun în cancerul rectal: agenţii radiosensibilizatori sau doza de radioterapie?, autorii (Tepper J. E. şi Wang A. Z.) subliniază importanţa clinică majoră a găsirii strategiei optime pentru creşterea eficienţei terapeutice, dar cu efecte adverse cât mai mici. În cancerul rectal, adevărata ţintă a chimioradioterapiei nu este masa tumorală propriu-zisă, ci prelungirile microscopice ale tumorii, neabordabile chirurgical. Un control local mai bun poate fi obţinut fie prin creşterea dozei de radioterapie (limitată de necesitatea evitării lezării intestinului subţire, a vezicii urinare etc.), fie prin utilizarea agenţilor radiosensibilizatori – medicamente ce „sensibilizează“ selectiv procesul neoplazic la radioterapie. (...)

   În editorialul revistei JOURNAL OF CLINICAL ONCOLOGY – ediţia în limba română – nr. 3/2010, Control local mai bun în cancerul rectal: agenţii radiosensibilizatori sau doza de radioterapie?, autorii (Tepper J. E. şi Wang A. Z.) subliniază importanţa clinică majoră a găsirii strategiei optime pentru creşterea eficienţei terapeutice, dar cu efecte adverse cât mai mici. În cancerul rectal, adevărata ţintă a chimioradioterapiei nu este masa tumorală propriu-zisă, ci prelungirile microscopice ale tumorii, neabordabile chirurgical. Un control local mai bun poate fi obţinut fie prin creşterea dozei de radioterapie (limitată de necesitatea evitării lezării intestinului subţire, a vezicii urinare etc.), fie prin utilizarea agenţilor radiosensibilizatori – medicamente ce „sensibilizează“ selectiv procesul neoplazic la radioterapie.
   Studiile clinice de fază III au demonstrat doar valoarea radiosensibilizatoare certă a fluoropiridinelor; fluorouracilul, de pildă, este utilizat de aproximativ 40 de ani – făcându-şi proba eficienţei terapeutice – în numeroase tipuri de cancer, îndeosebi cele ale tractului gastrointestinal. Dar şi alte chimioterapice au dovedit potenţial radiosensibilizator. Cisplatinul a fost asociat radioterapiei pentru îmbunătăţirea controlului local, pentru creşterea supravieţuirii în cancerele gastrointestinale, dar şi în alte neoplazii. Au fost, de asemenea, folosite cetuximab în cancerele de cap şi de gât, temozolamida în glioame, bevacizumab şi fluorouracil pentru radiosensibilizare în cancerul rectal. Rezultatele obţinute justifică noi cercetări pentru identificarea altor medicamente cu efect radiosensibilizator.
   Datele privind terapia bazată pe nanoparticule (precum paclixatel legat de proteine) sugerează o mai bună eficacitate terapeutică şi toxicitate mai redusă. Nanoparticulele se acumulează preferenţial în tumori – datorită permeabilităţii crescute a vascularizaţiei tumorale – putând acţiona ca radiosensibilizator selectiv. Progresele în domeniul terapiei biologice şi al nanoparticulelor impun continuarea studiilor ce vizează îmbunătăţirea controlului local în cancer şi nu numai.
   Oricum, chimioterapia concomitentă este standardul terapeutic actual în numeroase tipuri de cancer, inclusiv cancerul rectal, urmând a se testa noi strategii care să includă şi progresele recente ale radioterapiei conformaţionale tridimensionale. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.