Noua apariţie editorială „Medicina legală prosecturală“ constituie „un punct de referinţă în istoria literaturii medico-legale contemporane“, în opinia dlui prof. dr. Vladimir Beliş, care semnează recenzia acestei monografii, coordonată de prof. dr. Dan Dermengiu şi dr. Gheorghe Alexandrescu.

 "> Punct de referinţă pentru literatura medico-legală - Viața Medicală
Cultură

Punct de referinţă pentru literatura medico-legală

de Prof. dr. Vladimir BELIŞ - oct. 4 2012
Punct de referinţă pentru literatura medico-legală

Noua apariţie editorială „Medicina legală prosecturală“ constituie „un punct de referinţă în istoria literaturii medico-legale contemporane“, în opinia dlui prof. dr. Vladimir Beliş, care semnează recenzia acestei monografii, coordonată de prof. dr. Dan Dermengiu şi dr. Gheorghe Alexandrescu.

 

   Aşa cum s-a întâmplat de-a lungul anilor în marile specialităţi medicale (medicină internă, chirurgie etc.), şi în medicina legală s-au individualizat subspecialităţi, care, cu timpul, au căpătat autonomie şi au impus celor care le practică o serie de competenţe specifice, metode noi de investigaţie ce subliniază în cele din urmă caracterul interdisciplinar al acestei importante discipline medicale. Este, astfel, cazul să amintesc în acest sens psihiatria medico-legală, medicina legală clinică, toxicologia medico-legală, biocriminalistica şi identificarea, genetica judiciară şi, nu în ultimul rând, morfopatologia medico-legală.
   Pe aceasta din urmă am amintit-o la sfârşit din cel puţin două motive: mai întâi, pentru că, aşa cum am spus în nenumărate ocazii, niciun medic legist nu poate practica această specialitate fără cunoaşterea temeinică a anatomiei patologice, macro- şi micro­scopice, putând-se afirma chiar faptul că morfopatologia medico-legală reprezintă piatra de încercare a acestei ştiinţe. Al doilea motiv este, evident, faptul că apariţia lucrării MEDICINA LEGALĂ PROSECTURALĂ este un eveniment important asumat de Editura Viaţa Medicală Românească şi care, în opinia mea, poate fi socotit al doilea ca valoare după apariţia, în anul 1995, a Tratatului de Medicină Legală.
   Autorii monografiei Medicina legală prosec­turalăprof. dr. Dan Dermengiu şidr. Gheorghe Alexandrescu – au inclus în cele 800 de pagini ale lucrării suma cunoştinţelor ce privesc expertiza medico-legală asupra cadavrelor şi, aşa cum se arată în prefaţă, au realizat „un compendiu legislativ, metodologic şi pro­ce­dural, util în activita­tea factorilor im­plicaţi în cercetarea la faţa locului, în special în morţile violente şi în mod deosebit în cercetarea dezas­trelor cu victime multiple, certificarea decesului şi elaborarea docu­men­telor medico-lega­le cu numeroasele lor im­plicaţii juridice“, ce stau astfel la înde­mâna atât a medicilor legişti, cât şi a aparatului de justiţie.
   Ca şef – timp de mulţi ani – al de­parta­mentului de prosectu­ră medico-legală, dr. Gheorghe Alexandrescu a do­bândit o amplă expe­rienţă în domeniu, care, completată cu un remarcabil spirit de observaţie, au constituit elementele de elaborare a unor numeroase capi­tole ale acestei lucrări ce depăşeşte, în multe privinţe, limitele a ceea ce numim un mod curent un manual.
   Este suficient să parcurgem capitolele lucrării pentru a ne da seama de minuţiozitatea cu care sunt tratate toate aspectele ce privesc expertiza medico-legală a cadavrelor atât în cazurile de moarte violentă, cât şi în cele de moarte neviolentă, cunoştinţele din acest ultim domeniu fiind indispensabile şi anatomopatologilor din serviciile de prosectură ale spitalelor. Sunt de remarcat capitolele în care este descrisă în amănunt tehnica autopsiei medico-legale la adult şi copil nou-născut, tehnicile speciale de necropsie, de apreciere a datei morţii, tehnicile de identificare şi metodologia redactării raportului de autopsie medico-legală, precum şi mijloacele moderne de investigare microscopică şi toxicologică a cauzei de moarte.
   În lucrare îşi găsesc locul, de asemenea, capitole importante de antropologie medico-legală, tanatopraxie, colaborarea cu criminaliştii în cercetarea locului faptei şi metodologia autopsiei cadavrelor aflate în diferite grade de transformare, distructive sau conservatoare, în funcţie de mediul în care au rămas până la descoperire, precum şi în cazurile de depesaj.
   De altfel, întreaga lucrare cuprinde numeroase exemplificări cu cazuri pe care autorii, elevi ai Şcolii bucureştene de medicină legală la cârma căreia m-am aflat o destul de lungă perioadă de timp, au considerat că este ilustrativ să le prezinte şi care sunt de natură a îmbogăţi cunoştinţele celor care practică această interesantă şi captivantă specialitate medicală, ce îşi pune cunoştinţele în slujba justiţiei.
   Nu pot decât să felicit autorii acestei lucrări, pe care o consider esenţială pentru orice medic legist şi nu numai, şi care, fără îndoială, se va dovedi un punct de referinţă în istoria literaturii medico-legale contemporane.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe