Newsflash
Cultură

Profesorul Dorin Sarafoleanu şi minunata lume a comunicării

de Marius GHILEZAN - nov. 21 2013
Profesorul Dorin Sarafoleanu şi minunata lume a comunicării
   Până la apariţia cărţii profesorului Dorin Sarafoleanu – Comunicare. Voce – limbaj – artă – tehnologie (Editura Viaţa Medicală Românească, Bucureşti, 2013), credeam că numai specialiştii din PR cunosc funcţia complexă a comunicării. „Cinci dintre cele şapte arte se exprimă prin limbaj“. Iată că un prestigios orelist vine să susţină nu numai ştiinţific alegaţiile noastre, potrivit cărora doar printr-o profesionalizare a limbajului public „cea mai frumoasă reuşită a speciei umane“, cum maiestuos ne descrie autorul limba, putem obţine empatia.
   Eram persecutat de ideea fixă că omul modern, în epoca internetului şi a aplicaţiilor mobile, primeşte mai multe informaţii decât poate să proceseze. Iată că omul distopian al lui Fukuyama nu există. Teoria lui pare a fi contrazisă de o lucrare a unui exeget român contemporan, care ne vorbeşte cu predicat că darul de la Dumnezeu, „inteligenţa se moşteneşte“. Oricine poate vorbi, dar nu toată lumea poate convinge.
   Înainte să plece în lumea veşniciei, prietenul meu Ion Zubaşcu, poet, scriitor, rapsod şi nu în ultimul rând un bun creştin, avea să emită un postulat: „niciodată instrumentele nu vor birui instrumentiştii“. Şi iată că prin lucrarea pluridisciplinară a unui om care a avut grijă nu numai de fonaţia atâtor personaje celebre: Comunicare: voce – limbaj – artă – tehnologie, îmi confirmă mie, un specialist în domeniul comunicării publice, că noua paradigmă socială impusă de internet şi de gadgeturi se reinterpretează. Nimic nou sub soare. Asistăm, cum s-ar zice, la o repoziţionare a şcolii de gândire a Greciei antice şi a vorbitorilor săi de geniu, în canoane noi. „Inteligenţa şi gândirea sunt elemente care încearcă să explice relaţia dintre om şi divinitate“, spune autorul. Nimic nu se poate interpune între cele două, oricât ar avansa tehnica.
   Când credeam că lucrările medicale sunt destinate doar aspiranţilor acestei ştiinţe fondate de Hipocrat, părintele medicinii moderne, prof. dr. Dorin Sarafoleanu, într-o lucrare care nu depăşeşte 150 de pagini, ne lămureşte pe noi, practicienii „cuvântului bine spus“, că limba este într-o permanentă modulaţie sonoră şi cognitivă. Mai mult, ne explică deloc colocvial că arhicunoscutul complex voce–trup implică inteligenţa şi că niciodată ordinatorul nu poate depăşi înzestrarea dumnezeiască a firii umane.
   Teoria gestaltistă, învăţată de noi în şcoală, se reinterpretează prin noua lucrare: de la biologia umană, prin octave şi mesaj prin artă, până la filosofie. Nimic dictat de inteligenţa artificială.
   Dacă trăiam în alte determinări sociale şi şcoli de gândire, lucrarea profesorului Sarafoleanu era un „border-line“ pentru ceea ce înseamnă pluridisciplinaritatea.
   Ce am înţeles din rândurile cărţii este că inteligenţa se moşteneşte. „Există o predispoziţie genetică pentru a fi inteligent“, cum descrie autorul. Înseamnă că actul comunicării publice este apanajul elitelor, în stare să conducă masele, ceea ce mă lămureşte empiric că niciodată Badea Ion, cu limbajul de stână, nu va fi capabil să conducă masele spre un ideal?
   Departe de mine gândul că omul simplu nu ştie să comunice; poate emite sunete, crea muzică, vorbi cu vecinii, dar comunicarea de masă este altceva. „Vocea neluminată de gândire devine monotonă. Cântăreţul trebuie să cânte idei, nu sunete goale.“ Îmi place cum spune autorul: „Doar sunetul divin este pur“. Profesorul provenit dintr-o elită a Banatului ne vorbeşte despre rafinament, conjuncţie stilistică şi abordare paraverbală, trecând prin belcanto şi armonia fină a sunetelor, fără a da sentinţe, precum majoritatea medicilor, prin cortex, pentru că vorbirea empatică nu e o meliţă. Ca orice gânditor de tip Socrate, el se întreabă: până unde merg instrumentele, pentru că „voci tehnice pot fi create şi de maşini“? Şi noi din retorica publicistică putem înţelege cât de profund este actul comunicării: fonaţie, gândire, interpretare, reacţie.
   „Vocea creează empatie, stimulează inteligenţa emoţională, produce încordare sau spaimă, aprobare sau respingere, incită gândirea, îmbogăţeşte memoria, într-un cuvânt, deschide calea către viaţă.“ Ne naştem vorbitori, dar asta nu înseamnă că suntem şi gânditori. Cartea este o reflecţie asupra înzestrărilor umane, care îl fac diferit pe om de animale. „Inteligenţa şi gândirea sunt elemente care încearcă să explice relaţia dintre om şi divinitate“, spune autorul. „Memoria este în concordanţă cu inteligenţa, ea este genetică.“ Să înţelegem din lucrarea pluridisciplinară că vorba meşteşugită provine dintr-o educaţie moştenită? Iată provocarea cărţii.
   „Vocea neluminată de gândire devine monotonă, cântăreţul trebuie să cânte idei, nu sunete goale“. Răspunsul e în Verdi.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe