Newsflash
Cultură

Printre simboluri

de Paula ROMANESCU - ian. 17 2017
Printre simboluri
    Simboluri precum bolovanul-trup, în care timpul cioplește clipă de clipă, și sufletul căruia îi va fi mereu sete de înalt încadrează perfect arta sculptorului Petre Similean, a cărui recentă expoziție de la sala Foaier a Cercului Militar Național convinge privitorul cu aspră măsură.
   Artistul are, în demersul său, un aliat neîntrecut și anume, natura. Atent la forme, el recunoaște sub frunza căzută când o pasăre măiastră rănită, când o rază de soare, o germinație, o adiere, o vibrație, vreun semn de tandrețe. Printre acestea este și o rudă a „Strigătului” lui Eduard Munch, ba chiar și o replică a „Implorantei”, pe care ne-a lăsat-o geniala Camille Claudel.
   O rădăcină de arbore, o scoarță, un nod, un mănunchi de rădăcini ca niște oseminte sunt câteva dintre „lucrările” schițate de natură care, prin intervenția sculptorului Petre Similean, deschid „o nouă pagină în arta sculpturii” (Mircea Deac).
   Trei sunt elementele care dau sculpturilor sale nota de întreg: soclul– un cub de marmură albă perfect șlefuit –, lucrarea în lemn este stilizată până la esențializare și arcul de metal, aproape de neluat în seamă. Petre Similean este, la rândul său, creatorul unei arte singulare în care fiecare lucrare este un unicat. Natura e capricioasă și genial de inventivă, iar omul trebuie să i se supună. La schița oferită de natură, el adaugă un suflet căruia îi va fi mereu dor de înălțare. Sculptorul continuă să treacă printre simboluri cu ochii sufletului mereu deschiși spre a ne aduce din când în când mărturie că ne mai rămâne mereu ceva de adăugat la marea poveste cu numele Artă. Expozițiile sale de până acum – din România, Germania, Danemarca – sunt adevărate „scări” pe care sufletul se înalță.
   La vernisajul expoziției sculptorului Petre Similean, de la CMN, a mai avut loc un debut: Felicia Sandu a expus un alt fel de „rădăcini” – grafică în culoare inspirată de arta egipteană din mormintele faraonilor. Interpretarea pe care o dă graficiana aduce o lumină nouă în vechea poveste (sau, mai precis, o pune în lumina timpului nostru). „Rădăcini” și rădăcini! Între ele, niște vreascuri, niște vieți în care ne amestecăm și noi trecerea.

  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe