Newsflash
Cultură

Printre dezinfectanţi și măști, în căutarea artei contemporane

de Dr. Raluca BULEA - oct. 16 2020
Printre dezinfectanţi  și măști, în căutarea artei contemporane

Din dorinţa de a respecta toate normele epidemiologice în vigoare, Noaptea Albă a Galeriilor de Artă s-a desfășurat, anul acesta, pe parcursul unui weekend, în perioada 2-4 octombrie.

Cea de-a 14-a ediţie a Nopţii Albe a Galeriilor de Artă (NAG) s-a născut din dorinţa organizatorilor de a nu lipsi de la așteptata întâlnire cu publicul. Știind că NAG însemna de obicei apropiere și aglomerare, plus provocarea de a ajunge la cât mai multe din zecile de galerii (chiar și anul acesta au fost 60 de spaţii participante în București, plus altele în zece orașe din ţară care s-au alăturat proiectului).

Pentru 2020 Noaptea a devenit, în fapt, Weekendul Galeriilor, vizitatorii având posibilitatea de a-și construi propriile trasee culturale nu doar vinerea, ca de obicei, ci și sâmbătă și duminică (2-4 octombrie a.c.).

Proiectul special Focus NAG a fost reprezentat la această ediţie de partea a doua a iniţiativei intitulate „Istorii pe din afară”, în care o ilustratoare cunoscută (Sorina Vazelina) și o tânără speranţă în vârstă de numai 7 ani (Nina Jovanović) au realizat lucrări murale pe gardul interior de la Rezidenţa Scena 9, aducând propria contribuţie creativă la istoriile imaginate la ediţia anterioară.

Spatiul A5
Spatiul A5 Studio

 

A doua expoziţie poate fi vizitată până la 25 octombrie 2020 în spaţiul A5 Studio (str. Piaţa Amzei nr. 5), fiind intitulată „A Longer Exposure”. Seria de trei tablouri semnate de Sașa Lazăr face referire la efectul fotografic al expunerii îndelungate, care provoacă o întrepătrundere a elementelor statice, bine definite, cu cele aflate în mișcare, ce devin un labirint de linii aparent fără început și fără sfârșit.

Nefericirea convertită în eliberare

Nu puteam însă părăsi Rezidenţa Scena 9 fără a trece pragul muzeului temporar și itinerant al relaţiilor destrămate, „Museum of Broken Relationships” (deschis până la 17 octombrie), un demers internaţional în continuă creștere, având sediile permanente la Zagreb și Los Angeles.

Acesta transformă în mod creativ poveștile de viaţă și de iubire ale oamenilor simpli, convertind nefericirea în eliberare prin împărtășirea emoţiilor și desprinderea de obiectele legate de o relaţie nereușită.

Dincolo de marea varietate de obiecte expuse (piese vestimentare, electronice, bilete și scrisori, mergând până la teste de sarcină și investigaţii medicale), este surprinzător să vedem că, indiferent de locul geografic și de naţionalitate, suferinţa din dragoste este, în esenţă,
aceeași.

Museum of broken relationships (2)
Museum of broken relationships

 

Prezent în premieră la NAG, Muzeul Municipiului București ne prilejuiește cu această ocazie reîntâlnirea cu un artist transilvănean ale cărui creaţii au fost prezente și la ediţia precedentă a NAG.

„Hans Mattis-Teutsch. Sub semnul avangardei” reprezintă colaborarea cu Muzeul de Artă din Brașov, de unde provin cele 34 de lucrări de grafică și pictură din prima parte a carierei sale, de care publicul bucureștean se poate bucura la Palatul Suţu până la 1 noiembrie 2020.

Parcursul expoziţional se deschide cu o serie de linogravuri ce sintetizează în câteva tușe ferme tema aleasă de artist, adesea referiri la peisajul ardelenesc.

O explozie de culoare

În cea de-a doua sală ne întâmpină o adevărată explozie de culoare, pasteluri și acuarele în stilul specific avangardei, în care abstractul ne dă totuși ocazia de a intui sensibilitatea pictorului care a plăsmuit, printre altele, o serie de lucrări intitulate „Flori sufletești”, care simbolizează tot ceea ce ar trebui să percepem cu ajutorul ochiului interior, nu prin intermediul organului vederii.

Discret, printre tablouri au fost introduse și câteva sculpturi de mici dimensiuni, rafinate exemple ale stilizării și regăsirii esenţei subiectelor reprezentate.

În toate spaţiile expoziţionale de pe harta celor trei nopţi, am remarcat rigoarea cu care gazdele și-au așteptat vizitatorii: termometre, dezinfectanţi și chiar măști pentru plimbăreţi uituci sau întâmplători erau, practic, omniprezente.

În contrast cu această corectitudine instituţională, ceea ce se petrecea pe stradă a fost de natură să mă surprindă: terase arhipline cu scaunele lipite, aglomerări de oameni care nu purtau mască, nici nu păstrau distanţa. Văzându-i, m-a încolţit teama că bucuria recent regăsită a întâlnirilor directe cu arta nu ne va fi de prea lungă durată.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe