Newsflash
Cultură

Principii teoretice și practice

de Prof. dr. Gabriel UNGUREANU - iul. 13 2018
Principii teoretice  și practice
    Creșterea în ultimele decenii a ponderii mijloacelor nonfarmacologice atât în prevenție, cât și în reabilitare a constituit o veritabilă mini-revoluție în gândirea medicală. Lucrarea Rolul efortului fizic în reabilitarea cardiovasculară, realizată de prof. dr. Florin Mitu și mai tinerii săi colaboratori, dr. Mihai Roca și dr. Iulia-Cristina Roca, abordează una dintre componentele majore ale procesului de reabilitare cardiovasculară. Antrenamentul fizic progresiv bine dozat reprezintă veritabila cheie de control a acestui proces complex din care fac parte, de asemenea, corecția factorilor de risc (hipertensiune arterială, diabet, tabagism, dislipidemie, suprapondere), precum și terapia psiho-socială și comportamentală.
    Reușita demersului autorilor este asigurată atât de un îndelung și constant efort de documentare, care a permis digerarea unei informații exhaustive și mereu adusă la zi, cât și de experiența de mai multe decenii a Clinicii de reabilitare cardiovasculară a Spitalului de Recuperare din Iași, instituție de referință în medicina românească. Considerăm că venirea, în urmă cu două decenii, a dr. Florin Mitu la Spitalul de Recuperare și, mai ales, preluarea ulterioară de către acesta a conducerii clinicii au avut efecte benefice evidente.
    Materialul lucrării este bine sistematizat și structurat logic, primele trei capitole fiind rezervate fiziologiei și fiziopatologiei aparatului cardiovascular în condiții de efort, modului de testare a capacității de efort și principiilor practice ale recuperării și ale structurării programului de reabilitare fizică. Sunt discutate aspecte fascinante ale complexității efectelor efortului fizic, autorii insistând nu numai pe impactul asupra fiziologiei coronariene și aterogenezei, dar și asupra unor aspecte mai puțin familiare, precum impactul asupra grăsimii epicardice sau a celulelor mezenchimale implicate în angiogeneză.
    Partea a doua a lucrării este dedicată reabilitării în diverse boli cardiovasculare, precum boala coronariană, insuficiența cardiacă, valvulopatiile, hipertensiunea arterială, boala arterială periferică. Ultimele două capitole tratează reabilitarea la beneficiarii transplantului cardiac și ai dispozitivelor cardiace implantate, categorii de pacienți cu care ne confruntăm din ce în ce mai des. Atât în prevenția, cât și în terapia bolilor cardiovasculare, dincolo de beneficiile incontestabile ale arsenalului farmaceutic și de rezultatele spectaculoase ale medicinei intervenționale, antrenamentul fizic cardiovascular și schimbările comportamentale au dovedit o eficiență incontestabilă, care justifică creșterea interesului practicienilor și amplificarea ponderii acestora în programul de reabilitare.
    Prezenta lucrare, ca multe altele redactate în domeniu de profesorul Mitu, ne familiarizează cu fundamentarea științifică a rolului efortului în reabilitare, oferind totodată un ghid practic modern al utilizării adecvate – prin eficiență și securitate – a antrenamentului fizic.
    Lucrarea este ușor de parcurs, în ciuda complexității subiectului, datorită atât experienței practice, cât și calităților didactice și a experienței în redactarea lucrărilor științifice și didactice în domeniu, prof. dr. Florin Mitu având o preocupare constantă pentru cercetarea științifică și educația medicală în domeniul prevenției și reabilitării cardiovasculare.
    Considerăm apariția acestei lucrări – de certă valoare informativă și instructivă – drept benefică nu numai pentru specialiștii dedicați domeniului, dar și pentru tinerii medici în curs de formare în domeniul cardiologiei, chirurgiei cardiace și medicinei interne, cât și pentru cei aparținând specialităților conexe, dornici de a cunoaște valoarea și modul practic de aplicare a antrenamentului fizic în reabilitarea cardiovasculară.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe