Newsflash
Cultură

Prin labirintul amintirilor

de Paula ROMANESCU - sept. 26 2014
Prin labirintul amintirilor
   Memoria, incomodă adesea, afectivă şi tandră, ne aduce în apele sufletului chipuri şi imagini între care ne-am răsfrânt mereu schimbătorul nostru chip, ba chiar şi dorurile cu sperare şi disperare întru revelaţia rostului sub cer.
   Despre memorie scrie medicul-scriitor Nicolae Radu, doctor în ştiinţe medicale, membru al Uniunii Scriitorilor din România, refăcând asemenea unei dantelărese minuţioasa broderie a vieţii cu suişurile şi coborâşurile ei.
   Aflăm în scrisul său întâmplări din anotimpul dintâi al existenţei sale, cu iz de dulce păcat prins între „păcatul iniţiatic originar“ şi „păcatele istoriei“, suita de portrete din lumea satului, din lumea medicală prinsă între ciocanul şi nicovala unui timp tâmp, „schimbarea la faţă“ de mai apoi, „comedia ospiciului“ şi permanenta nevoie de căutare a unui ubi bene ipotetic, în care homo  să nu mai fie homini lupus.
   Aş numi volumul Memorii afective. Ubi amici, ibidem opes (Editura Cartex, Bucureşti, 2014)  „Călătoria sufletului printre meandrele raţiunii“ în căutarea unor răspunsuri care n-or să vină, la întrebări pe care nu le-am pus.
   Duioşie, luciditate, ironie, artă a portretului în tuşe de alb/negru cu irizări de aur, iată valenţele care fac din scrisul medicului Nicolae Radu născut în satul Cremenari de Vâlcea, spre a se muta sub cerul Franţei când toamna a prins a îngreuna de roade crengile vieţii sale) un mozaic de memorii. Memorie uitată, memorie resuscitată, memorie incomodă, memorii afective, prin care cititorul este îmbiat să treacă, retrăind cu fiecare întâmplare acel ceva ca o viaţă de om. Om dăruit semenilor prin profesie şi, „supus“ tainei de slujitor al condeiului.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe