Newsflash
Cultură

Prietenia şi soluţionarea conflictelor

de Dr. Eugenia GROSU-POPESCU - iul. 13 2012
Prietenia şi soluţionarea conflictelor
   Postul se numeşte Boomerang. Filmele sunt de animaţie. Populaţia-ţintă: copiii, mari şi mici. Dublajele, făcute la Oradea, sună atrăgător. O ciudăţenie: au fost alese filme în care „animăluţele“ predomină; umanoizii sunt rari şi la trei personaje pozitive revin cinci-şase nega­tive. Dintre „animăluţe“, pisicile şi câinii domină pei­sa­jul. Ele au, în general, caractere integre. Mai apar şi alţii: un şoricel, o ţestoasă, un corb, o reptilă – mărunţişuri. Acţiunile sunt rapide, goana este modul de existenţă al purtătorilor de mesaj. Orice „filmuleţ“ trebuie să fie scurtuţ, că se plictisesc copiii. Fiecare episod se vrea încărcat de semnificaţii, dar cine are timp să le vâneze?! Poate doar cei care au mai fost o dată copii. Boomerang e cu noi. Vizionarea începe cu motani care poartă pălării şi află că fetiţa Amy are de primit o moştenire de la mătuşa care tocmai a murit. Amy trebuie să-şi ia în primire moştenirea înainte de miezul nopţii. Dacă întârzie, se vor găsi profitori dintre oamenii casei. Motiv să înceapă goana, cu sumedenie de peripeţii şi oprelişti. Motanii sunt ingenioşi. Unul îşi pune o mască de câine, dar e demascat. Altul sare spectaculos peste scândura pe care scrie „Pericol!“ şi cade în cap. Paznicul e impresionat că haita are o „întâlnire cu destinul“. E miezul nopţii şi n-au ajuns la moştenire. „Am pierdut la mustaţă“ miorlăie un maratonist. Pungaşii din casă triumfă: ei vor lua tot. Doar că… mătuşa Gertrude n-a murit, a angajat o dublură să-i ţină locul în sicriu, ca să vadă cine-i sunt apropiaţii şi s-a lămurit.
   Urmează o plăcută reîntâlnire cu Tom şi Jerry, cei învinuiţi că induc agresivitate la copii. Mai întâi, însă, publicitate pentru copiii care ar avea, cică, mare nevoie de: „animăluţele interactive“, „ursuleţi costumaţi“, „distracţie cu stropeală pentru toată lumea“, „colecţia de prinţese şi accesorii“, „arme care trag până la zece metri depărtare, înăuntru sau afară“. Dar vine şi preţiosul îndemn: „Nu uita să te speli pe dinţi în fiecare seară!“. În sfârşit, şoricelul Jerry apare zgâlţâind scaunul gospodinei de dimensiuni uriaşe (al cărei cap iese din cadru), apoi vine rândul lui Tom. Motanul e mare, dar Jerry e teribil de inventiv şi Tom cedează. Gospodina conchide: „Eşti prea bătrân, nu mai poţi prinde şoareci“. E adus un alt motan, Fulger cel energic şi prost crescut. El electrocutează tot, goleşte frigiderul, sparge, strică şi înscenează învinovăţirea lui Tom. Jerry se simte şi el în primejdie. Tom şi Jerry conlucrează. Rezultatele apar: Fulger înghite un fier de călcat şi, cu ajutorul unui magnet, Tom îl duce în situaţii imposibile. Gospodina îşi dă seama că l-a nedreptăţit pe Tom şi îi oferă caşcaval. Motanul cedează caşcavalul şoricelului. Urmează partea a doua: Tom doarme şi se visează urcând pe o scară rulantă până la „Expresul de Rai“, dar nu i se dă voie să plece spre Paradis fără iertarea lui Jerry, în scris. Începe marea goană pentru obţinerea semnăturii şoricelului, care nu se lasă cumpărat, intimidat, manipulat; cedează, însă, la implorări. Tom fuge să prindă „Expresul de Rai“, dar se împiedică şi cade în iad (Scaraoschi e, şi el, motan). Tom se trezeşte din vis şi, fericit, îl pupă pe Jerry. Conflict soluţionat?
   Următorul filmuleţ vine după un promo cu Fred şi Barney, din epoca de piatră, pe care-i urmăreşte poliţia (făcând „uou“ din gură, pentru că nu se inventase sirena) iar ei încearcă o autoliniştire: „Nu suntem bandiţi“… „Da, dar ei nu ştiu“. Filmuleţul este „Comoara prieteniei – partea întâi“. Personaj pozitiv, fetiţa Flo vrea s-o salveze pe „Prinţesă“. Prinţesa, personaj ultrapozitiv, este o pisică superbă aflată în custodia unui hingher afacerist, alături de alte „animăluţe“. Afaceristul îi cere salvatoarei o mie de monede de aur. Fetiţa, însoţită de căţeii ei, recurge la sfatul ţestoasei înţelepte, care i-a destăinuit fetei un mare secret: o floare de aur creşte în regatul Prinţesei. Cum să găsească salvatorii pajiştea cu florile de aur? „Urmaţi-vă inima, nu mintea, folosiţi-vă urechile, nu ochii!“, le spune ţestoasa. Fata se lasă condusă de inima prieteniei, aude „Cântecul prieteniei“ şi, fără nicio întârziere, pătrunde pe strălucitoarea pajişte, de unde adună o mie de flori, cu care, după multe peripeţii şi oprelişti, o va salva pe Prinţesă. Trecem peste „limpede nu vezi decât cu inima“ despre care ne-a vorbit şi Saint-Exupéry, trecem peste prioritatea auzului în aflarea adevărului, dar nu putem trece peste o mică nedumerire: cândva, pentru astfel de producţii se folosea îndemnul: „Urmăriţi-le cu mama!“ sau „Urmăriţi-le cu tata!“. Acum au dispărut părinţii din propoziţiune. S-au inventat cumva alte filmuleţe, pentru adulţi, cu îndemnul: „Urmăriţi-le cu copilul dumnea­voastră!“?
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe