Newsflash
Cultură

Prezenţă şi competenţă

de Dr. Al. TRIFAN - apr. 9 2010
Prezenţă şi competenţă

   Studiul şi observaţia sunt părinţii competenţei, iar prezenţa se identifică prin starea „de a fi acolo“. Dacă primele două calităţi sunt necesare în profesiile cu obiecte inanimate, pentru cele care se exercită cu persoane, tot aşa de importantă este şi prezenţa. Prin urmare, medicului i se cere să aibă competenţă, spirit de observaţie, dar să fie şi o prezenţă – adică să aibă un anumit fel de a fi în lumea bolnavilor săi. Acest profil profesional este dăltuit de ramura psihologiei căreia i se adaugă determinativul de medicală. (...)

 De două decenii, prof. dr. Ioan Bradu Iamandescu, şeful disciplinei de Psihologie medicală la Facultatea de Medicină – UMF „Carol Davila“ formează studenţii medicinişti pentru practica lor imhotepică* şi hipocratică demonstrând, prin cercetările şi publicaţiile sale, necesitatea reumanizării relaţiei dintre medic şi bolnav, blocată în ultimii ani de o tehnicizare necesară, dar uneori excesivă. Toate acestea în cuprinzătorul MANUAL DE PSIHOLOGIE MEDICALĂ pe care-l publică în calitate de autor şi coordonator al unei importante echipe de specialişti în domeniu. (...)
Articolul integral îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.


 
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe