Newsflash
Cultură

Prevenţie, terapie, îngrijire paliativă în oncologie

de Conf. dr. Costin CĂRUNTU - oct. 28 2011
Prevenţie, terapie, îngrijire paliativă în oncologie
   Necesitatea prevenţiei mai eficiente a cancerului cutanat este unanim recunoscută; incidenţa acestuia în general şi a melanomului în particular constituie o problemă de sănătate publică pe plan mondial.
   Editorialul revistei JOURNAL OF CLINICAL ONCOLOGY ediţia în limba română nr. 2/2011 se referă la Produsele cu factori de protecţie solară şi melanomul: care sunt dovezile? Sunt comentate datele cuprinse în articolul Scăderea incidenţei melanomului după utilizarea cu regularitate a produselor cu factori de protecţie solară: studiu prospectiv randomizat. Autorii au comunicat prevenţia carcinoamelor cutanate spinocelulare prin utilizarea cu regularitate a produselor ce conţin factori de protecţie solară; extensia studiului la o perioadă de zece ani a adus argumente pentru eficienţa pe termen lung în reducerea incidenţei malanomului la pacienţii adulţi caucazieni dintr-o regiune cu rată înaltă de cancer cutanat. Dar, având în vedere importanţa expunerii la soare încă din primii ani de viaţă, utilizarea factorilor de protecţie solară la copii şi adolescenţi poate aduce beneficii mai mari comparativ cu utilizarea doar la vârsta adultă; părinţii sunt cei care trebuie să aplice cu grijă copiilor produsele cu factori de protecţie solară. Editorialul subliniază că pentru transpunerea în practică a rezultatelor studiului, clinicienii trebuie să recomande persoanelor cu risc crescut de cancer cutanat (tegument de culoare deschisă, prezenţa efelidelor, predispoziţie la arsuri solare, antecedente familiale de melanom, habitat însorit) să utilizeze de rutină – ca o măsură de igienă zilnică – produsele cu factori de protecţie solară înainte de a ieşi în aer liber. Desigur, trebuie evitată expunerea excesivă la razele ultraviolete, trebuie utilizată îmbrăcăminte protectoare, trebuie limitată activitatea în aer liber în zone însorite; de asemenea este necesară autoexaminarea periodică a tegumentului. (...)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe