Newsflash
Cultură

Prea mult infotisment strică

de Dr. Eugenia GROSU-POPESCU - oct. 19 2011
Prea mult infotisment strică
   …Parcă nu e chiar elegant să spui că înalţi oaspeţi ai ţării noastre „au rămas cu gura căscată“ la Peleş. Există şi alte moduri de a descrie uimirea. Dar nu toate la fel de „plăcute“, ar spune reporterul. Informaţia trebuie transmisă amuzant. Se poartă „infotismentul“ – informaţie plus divertisment. Şi totuşi… Respectul, politeţea se învaţă acasă, la şcoală şi se dezvaţă la radio? Pentru că, vrem–nu vrem, radioul, ca orice mijloc de comunicare, educă. Bine sau rău.
   Prin anii ’60–’70 ai secolului trecut ne încânta o fructuoasă experienţă australiană. Era vorba despre „Profesorul Radio“. Nou nu era faptul că venea cineva să prezinte la microfon o „lecţie“ sau un curs (noi aveam încă pe vremea iluştrilor Nicolae Iorga şi Vasile Voiculescu o „Universitate Radio“ şi o „Tribună a sănătăţii“, plus „Ora şcolii“ sau „Ora copiilor“…), ci modul în care se realiza acel proiect. Pe suprafeţe întinse, populaţia era rară, copiii se aflau la mari distanţe unii de alţii, mersul la şcoală n-avea rost. Dar educaţia avea unul. Aşa că… un post de radio aeropurtat survola zilnic Australia transmiţând, conform unui orar strict, „lecţiile“ pentru învăţăcei. Aceştia, la rândul lor, se pregăteau serios pentru întâlnirea cu „Profesorul Radio“. Îşi pregăteau ghiozdanul, îşi îmbrăcau uniforma şi lucrau cu folos, într-o „bancă şcolară“ propriu-zisă.
   Tot prin acei ani, la o întâlnire româno-americană care a avut loc la Bucureşti, pe tema pedagogiei radio-tv, colegii americani ne atrăgeau atenţia asupra potenţialului educativ al spoturilor publicitare. Orice mesaj educă. Dar trebuie să ne străduim s-o facă bine. Extrem de exigenţi şi dornici să preia tot ce era valoros din experienţa mondială, japonezii de la vestita radioteleviziune Nippon Hoso Kyokai au instituit Concursul internaţional de programe educative „Premiul Japonia“. Rezultat pentru noi: un număr onorabil de premii pentru nou înfiinţata Redacţie Radio-Teleşcoală (cu trofee prezentate la mai multe ediţii ale Expoziţiei Realizărilor Economiei Naţionale înainte de 1989, pierdute complet, apoi, prin cine ştie ce birouri ale celor care nu le pricep semnificaţia). Rezultat pentru japonezi: idei preţioase pentru institutul lor de cercetări radio-tv, impuls dat progresului radioteleviziunii educative la ei şi în lume, cu ajutorul „Premiului Japonia“. La noi, Radio-teleşcoala l-a pierdut mai întâi pe „tele“, în ultimii ani ai lui Ceauşescu, iar apoi a murit de tot. Dar posturile de radio s-au înmulţit îmbucurător. Doar că, astăzi, peisajul, cu tot efortul disperat al realizatorilor de a fi plăcuţi, de a câştiga audienţă şi a creşte ratingul, devine (cu unele excepţii, desigur), în mod paradoxal, din ce în ce mai monoton, pentru că reţeta este mereu aceeaşi: prioritate „infotismentului“. Prea ades „subiectele“ se succed la întâmplare, fără consistenţă. Ai senzaţia că asişti la un show manelistic al jurnalismului radiofonic. „De dragul ratingului“ – e scuza, dar corect e să spunem: „De dragul ratingului obţinut uşor, de către oricine“.
   Un profesor de matematică din Bacău are un rating uriaş, printre elevii din toată ţara, la lecţiile pe care le transmite regulat prin internet. Pentru că profesorul crede şi demonstrează că matematica poate fi, pentru toţi, fascinantă. Deci şcoala electronică nu moare. Doar că nu oricine poate fi „profesorul“ de succes. Astăzi, la noi, Profesorul Radio ar fi strict necesar (numărul şcolilor s-a redus) şi posibil (experienţa există). Ar influenţa în bine şi infotismentul. I-ar corecta şi pe profesionişti. Dar cine s-o facă? Mă gândesc, de pildă, la „Antena satelor“. Pentru că e un post bun. Ascultând-o, dimineţile, pe prietenoasa şi inspirata Adriana Olteanu, s-a întâmplat să prind şi vreo două „scăpări“ ale colegilor: un reporter dormita punând câteva întrebări ruşinos de banale, iar un realizator cu pretenţii pronunţa apăsat „nu se merită“. Dar dacă s-ar încumeta „Antena Satelor“ la o Radio-şcoală de succes, poate că însuşi Spiru Haret, marele învăţător al tuturor învăţătorilor, de la oraşe şi sate, s-ar bucura.
 
Recomandări Radio România Cultural
   Sâmbătă, 15 octombrie 2011, ora 16:15, la Radio România Cultural, Dorin Bîtfoi, realizatorul emisiunii Dosarele PSI, oferă ascultătorilor săi un amplu radioreportaj – cu interviuri şi intervenţii de la primul Congres Naţional de Psihotraumatologie, recent desfăşurat la Bucureşti. O tematică de mare interes (tulburări somatice privite ca traumă psihică, abordări ale confortului psihologic în organizaţii, în viaţa domestică, la copii, traumatizarea secundară a experţilor care lucrează cu psihotrauma, servicii de asistare şi instrumente de terapie) a fost atent explorată de nucleul celor 30 de specialişti din ţară şi din străinătate, care au prezentat studii valoroase. Pe cele mai multe le veţi regăsi în Dosarele PSI.
   Sâmbătă, 22 octombrie,Dosarele PSI prezintă convorbirea realizată de Victor Popescu cu psihanalistul şi profesorul Vasile Dem. Zamfirescu despre evenimentul editorial constituit de traducerea în limba română a monumentalei creaţii a lui C. G. Jung, intitulată „Cartea Roşie“, considerată până nu demult „cea mai importantă lucrare încă nepublicată din istoria psihologiei“.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe