Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

Povestea apei

Viața Medicală
Dr. Raluca BULEA vineri, 10 noiembrie 2017
     Institutul Cervantes ne-a lansat, în plină toamnă, invitația la o expoziție multimedia (deschisă până la 3 noiembrie) al cărei titlu aparține, cert, unui alt anotimp: „Spre mare” (Hacia el mar). Ilustrația de pe afiș trezea inevitabil în privitor nostalgii estivale și pofta pentru vacanța viitoare. Cu totul surprinzător, odată intrați în universul narativ vizual al Clarei Durán, artistă formată la Madrid, Chicago și Londra, în prezent parte a echipei Muzeului Național de Artă Contemporană din București, constatăm că povestea pe care a vrut să ne-o spună este de fapt o parabolă plină de simboluri, metafore și analogii, în chei de lectură diferite, care pornesc însă de la același element comun: apa.
     Însăși sala de expoziții de la Cervantes a suferit schimbări importante pentru a oferi publicului o experiență artistică și spirituală complexă, care să incite și să stimuleze mai multe simțuri în același timp. Totul a fost camuflat în gri, luminile din tavan au fost îndepărtate, pentru ca atenția să fie concentrată numai asupra lucrărilor expuse, fotografii redate pe pânză, îmbogățite cu tușe de acuarelă, pe care artista (și curatoarea propriei expoziții) a ales să ni le împărtășească.
     Renunțând la încadrarea rectangulară clasică, Clara Durán a preferat perfecțiunea și caracterul etern și infinit al cercului, pentru a înfățișa șase femei, șase râuri, în același timp șase povești de viață pe care ni le putem imagina, dar și tot atâtea colțuri de Românie pe care le cunoaștem sau ar trebui să le descoperim. O femeie strălucește pe Jiu, alta respiră pe malul Ialomiței, una se ivește din Nera, în vreme ce alta se trezește la Olt, una se balansează lângă Argeș, iar ultima se dizolvă în Cerna asemeni Opheliei lui Millais. Dincolo de imagini, fiecare poate merge cu gândul pe firul apei la vale, până la Dunăre și mare, sau în amonte, la origini, la ritualuri ancestrale, credințe primitive și elemente primordiale.
     Instalația este completată de un film în care tot apa este protagonistă, artista alăturând fiecărei lucrări câte un poem, recitat în spaniolă, pe un fundal sonor sugestiv. Mai mult decât atât, vizitatorul are ocazia să intre și în contact tactil, direct, cu apa, prin intermediul unui bol tibetan care creează sunete și vibrații ce pun apa în mișcare și induc o stare de concentrare propice meditației. Toate aceste modalități de exprimare converg pentru a ne oferi posibilitatea intelectuală a imersiei în mediul lichid care ne-a creat și pe care de prea multe ori nu știm să îl prețuim și să îl protejăm cum se cuvine.
    De altfel, mesajul civic legat de protecție a mediului este unul dintre obiectivele subsidiare ale acestui proiect artistic deosebit, pe care artista a ținut să îl împărtășească în mod nemijlocit publicului său, odată cu ocazia lansării catalogului, dar mai mult prin participarea la Noaptea albă a galeriilor de artă (NAG). A fost o ocazie ideală pentru dialog, schimbat impresii în tihnă, cu atât mai mult cu cât noaptea cu pricina a fost una de toamnă ploioasă, în care apa exista din abundență afară și stârnea dorința de a rămâne la povești, într-un spațiu primitor, cald și uscat.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC