Newsflash
Cultură

Poveri şi disfuncţii

de Dr. Mihail CĂLIN - oct. 4 2012
Poveri şi disfuncţii
 
   Poate şi pentru cei care privesc uneori cu invidie către medicul dentist, dl dr. Voicu A. David, redactorul şef al revistei VIAŢA STOMATOLOGICĂ, deschide nr. 2/2012 cu un editorial în care enumeră cheltuielile lunare ale cabinetului său privat: cu asigurările, cu site-ul, cu firma de pază, cu deşeurile medicale, cu utilităţile, salariile şi impozitele şi cu consumabilele specifice, ajungând la concluzia că „într-o lună, dacă o săptă­mână lucrezi doar pentru tine, e sărbătoare...“ l Dl dr. Cristian Marin semnea­ză o analiză comparativă a sistemului autoh­ton de sănătate, considerat, nu tocmai surprin­zător, „cel mai puţin funcţional şi cel mai prost finanţat din Europa“ (3,2% din PIB în 2010, 60% din pacienţi fac plăţi informale, iar cheltuielile private reprezintă doar 18%), cu consecinţe pe măsură – media de viaţă de 69,9 ani la bărbaţi şi 77,5 ani la femei, faţă de 76,5 şi respectiv 82,6, la nivel european l Serialul inspirat de manualul de etică dentară al FDI continuă cu referiri la conduita corectă în cercetarea stomato­logică: în faţa ofertelor de partici­pare la un studiu, dentiştii sunt sfătuiţi, dacă nu pot evalua corect proiectul, să apeleze la sfatul colegilor din centre mai mari; trebuie să acţioneze în interesul pacienţilor lor şi să recruteze doar pacienţi care nu au de suferit de pe urma schimbării tratamentului obişnuit cu unul experimental; să obţină, fără presiuni, acordul informat al pacientului şi să fie oneşti în raportarea rezultatelor. În ciuda potenţialelor probleme semnalate în articol, cercetarea în medicina dentară este o activitate valoroasă şi benefică atât pentru medici şi studenţi, cât şi pentru subiecţii studiilor.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe