Newsflash
Cultură

Popas oriental în centrul Capitalei

de Dr. Raluca BULEA - aug. 9 2016
Popas oriental în centrul Capitalei
     I se mai spune și „țara dimineților liniștite“. Doar acest nume este suficient pentru a ne induce o stare de calm, care ne transpune apoi într-o dispoziție propice pentru a vedea lucrurile în esența lor, mult dincolo de suprafață, și pentru a aprecia cum se cuvine valorile unei civilizații milenare și ale unui popor care a dovedit, mai ales în ultimul secol, că este capabil să se ridice din ruine și să ajungă acolo unde alții nu ar fi reușit, prin perseverență, răbdare și mult efort. Ultimul deceniu a adus o creștere din ce în ce mai mare a interesului pentru tot ceea ce vine din Coreea de Sud, fie că vorbim de limbă, de muzică pop, de seriale de televiziune cu subiecte istorice sau de alte produse culturale, ceea ce a justificat numele pe care acest fenomen l-a căpătat: valul coreean.
     În acest context, la mai bine de un sfert de secol de la stabilirea relațiilor diplomatice cu România, Ambasada Republicii Coreea la București a organizat pentru a treia oară Festivalul maraton al culturii coreene, cu evenimente care au avut loc în București și Iași: ateliere și cursuri de caligrafie, de confecționare manuală de hârtie din scoarță de dud – hanji, de dans și muzică tradițională, precum și prezentări de costume tipice – hanbok – și proiecții de filme. Pentru a întregi conturarea celor mai importante elemente care definesc bogăția și vechimea culturii coreene, au fost inaugurate la Muzeul Municipiului București – Palatul Suțu și pot fi vizitate până pe 17 iulie două interesante expoziții, care au menirea să ne ajute să pătrundem mai bine și mai în tihnă în spiritul acestui popor. Expoziția de caligrafie pune în valoare un meșteșug, ridicat la rang de artă, dezvoltat în Coreea sub influența Chinei și adaptat la hangul, sistemul propriu de scriere introdus de regele Sejong în secolul al XV–lea. Înrudită picturii cu cerneală și culori de apă, care este răspândită în spațiul orientului îndepărtat, caligrafia scoate în evidență frumusețea liniilor și a formelor caracterelor din alfabet, iar artistul își pune amprenta prin vigoarea tușelor sau prin nuanțele diferite de cerneală alese. Kim Byeong-gi, ale cărui creații sunt prezente la București, are în spate mai bine de o jumătate de veac dedicat caligrafiei. Lucrările expuse acum reprezintă fragmente din înțelepciunea coreeană, versuri pline de sensibilitate, exemplificări ale unora din literele hangul și chiar, ca un omagiu adus țării gazdă, două proverbe românești, cu echivalentele lor coreene, caligrafiate cu aceeași măiestrie și originalitate.
     De la universul dominat de negru al scrierii trecem apoi la o lume plină de culoare și de vitalitate, dar și de multă sensibilitate și finețe, reprezentată de hanji, hârtia tradițională, și nenumăratele obiecte confecționate din aceasta, alături de alte piese de artizanat. Având un mod de obținere special, această hârtie are în același timp multiple întrebuințări, care merg de la suport pentru arta caligrafiei ori pentru pictură, până la acoperirea ușilor sau ferestrelor. Delicate lămpi sau umbrele de soare, suport pentru desen sau broderie, casete cu diferite dimensiuni și întrebuințări, piese vestimentare, păpuși, alte obiecte cu rol decorativ sau practic, toate ne apropie de spiritul coreean, ni-l dezvăluie măcar în parte și ne fac să dorim să îl cunoaștem mai bine.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe