Newsflash
Cultură

Poftiţi la teatru online!

de Horia Ghibuțiu - nov. 13 2020
Poftiţi la teatru online!

Multora dintre noi le lipsesc în aceste zile nu doar mersul la teatru în sine, ci și spectacolele contemporane, care să le înfăţișeze teme actuale. „Tom și Jerry 2.0” este o astfel de producţie.

Poate fi văzută din fotoliul de acasă, online, pe TNRS – Scena Digitală, o platformă creată de Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu, unde pot fi vizionate, pe bază de bilet, producţiile Naţionalului sibian. Filmul are la bază piesa de teatru „Jerry şi Tom”, de Rick Cleveland, are în distribuţie actori ai Naţionalului sibian – Marius Turdeanu, Ali Deac şi Ioan Paraschiv – și poate fi urmărit luna aceasta, în zilele de 25, 26 și 27 noiembrie, de la ora 19:00.

Florin Piersic Jr. explică actualitatea acestui film: „În anul 2000 am găsit piesa «Tom şi Jerry» într-un volum de piese de teatru într-un act (piese premiate la diverse festivaluri). M-a uimit genul de abordare a unei teme tabu: moartea. Aveam 30 de ani. Moartea era încă foarte departe. Am apreciat umorul autorului (asemănător celui folosit de Tarantino, dar foarte original în construcţie şi dezvoltare a poveştii).

M-am bucurat să descopăr un om care reuşea să facă mişto de moarte, totuşi fără să-i minimalizeze grandoarea coasei. În anul 2020, am ajuns să trăiesc nişte vremuri în care moartea pare să fi devenit omniprezentă: la ştiri, în filmuleţele funny de pe internet, la tot pasul. Oamenii îmi lasă impresia că s-au obişnuit cu umbra ei, din ce în ce mai mare în peisajul general.

Cred că «Tom şi Jerry 2.0» este un bun exerciţiu de exorcizare a unor demoni care ne bântuie zilnic. Râsul vindecător este medicamentul (natural, bio) la care apelez mereu cu încredere. Cred că mai am timp să iau peste picior câteva dintre ameninţările cu care orice om se confruntă, până la urmă.

Prea multe întrebări existenţiale versus prea puţin timp. Iar pentru cei trei actori implicaţi în acest proiect, sper ca «Tom şi Jerry 2.0» să fie ocazia de a se juca din nou de-a raţele şi vânătorii, de data asta la un nivel matur. Poate că joaca lor preferată va deveni în curând şi cea a publicului spectator”.

Am văzut producţia lui Florin Piersic Jr. astă-vară, la premieră, ocazie cu care am remarcat un adevăr de netăgăduit. Teatrul Naţional din Sibiu se numără printre puţinele instituţii culturale care au izbutit să-și revină din șocul pandemiei și au găzduit premiere, spectacole memorabile, lucrate ca la carte.

Și aș vrea să revăd „Tom şi Jerry 2.0” deoarece mai e o asemănare cu ceea ce trăim în 2020: proliferarea teoriilor conspiraţiei. În cazul în care vreţi să aflaţi cum ar fi murit, de fapt, Elvis Presley și JFK, urmăriţi acest spectacol. E dark, impecabil jucat, excelent condus. Vă va plăcea.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe