Newsflash
Cultură

Poezie în imagini

de Dr. Raluca BULEA - feb. 11 2016
Poezie în imagini
  Cu ocazia „Zilei artei fotografice în România“, sărbătorită la 11 ianuarie, Institutul maghiar Balassi din București a găzduit vernisajul expoziției „Ars poetica. De la clasic la modern – selecție din fotografiile unei jumătăți de veac“. Interesat de toate posibilitățile de exprimare artistică, János Eifert a ales de această dată câteva din temele sale predilecte – dansul, de care îl leagă propria experiență de dansator profesionist, portretele și imaginile de arhitectură urbană. Și pentru că totul pleacă și se întoarce la natură, descoperim cum fotograful, atras de măreția și dramatismul pe care îl înfățișează uneori aceasta, a realizat adevărate eseuri vizuale, prin suprapunerea și reinterpretarea peisajelor. Artistul ne transmite o senzație de poezie pură, fapt justificat chiar de titlul expoziției, care și-a propus să aducă în prim-plan latura poetică a autorului.
Însă János Eifert nu este doar un artist, ci și dascăl, aparține acelei categorii de oameni care au harul de a transmite și altora din știința și experiența proprie. În cadrul workshop-ului „Photo & Food/Food Photo“, Eifert ne-a povestit și ne-a demonstrat, timp de trei ceasuri, cum trebuie să fie făcută fotografia cu subiect gastronomic, banalizată de instantaneele pe care mulți le fac la fiecare ieșire la restaurant.  Esențială este lumina și modul în care o așezăm, dar și fundalul uniform, culoarea sa, unghiul din care fotografiem, astfel încât să putem reda nu doar ceea ce este evident ochiului, ci și ceea ce în realitate percepem cu ajutorul altor simțuri: mirosul, textura sau chiar gustul. În fundal, chef Ferenc Orbán a pregătit meniul ce urma a fi fotografiat.
  În luna ianuarie s-a sărbătorit și „Ziua culturii maghiare“, aceea în care Ferenc Kölcsey a finalizat manuscrisul poeziei care avea să devină textul imnului Ungariei. Cu această ocazie s-au desfășurat mai multe proiecții cinematografice dedicate istoriei filmului maghiar, de la al cărui debut se împlinesc 120 de ani. În 1896 a avut loc prima proiecție de film maghiar, ulterior fiind deschis și primul cinematograf din Budapesta. Cu ajutorul Arhivei Naționale de Filme din Ungaria, publicul bucureștean a avut ocazia să parcurgă mai bine de un secol de producții, de la filmul mut, prezentat în deschiderea evenimentului, până la producții contemporane. De altfel, proiecțiile vor continua la Sala Eforie a Cinematecii române, într-o zi de joi din a doua parte a fiecărei luni.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe