Autentificare

Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!

Căutare:

Căutare:

Acasă  »  CULTURĂ  »  Cultură

Poezie în arta decorativă

Viața Medicală
Paula ROMANESCU vineri, 30 mai 2014
    Din ce în ce mai grăbiţi (ca să ajungem unde?), rareori ne oferim răgazul de a ne întâlni cu arta, această splendidă inutilitate fără de care se poate trăi, dar ce viaţă o mai fi şi asta!
     Eu, negrăbită, am ajuns în ziua tuturor păcălelilor (de cele inocente vorbesc) din primăvara care, iată, ne-a ajuns a nu ştiu câta oară, la Galeria artelor de la Cercul Militar Naţional. Aici, artista Angela Buciu a înşirat – desfăşurat – înflorit – răsfrânt – adunat pe simeze comorile sale migălite cu negrabă. A pus în fiecare, cu nemăsură, firişoare de suflet pentru un război al luminii, cea cu viaţa pre moarte călcând, singurul război care ţese, nu covor de bombe, ci frânturi de cer din care-şi iau culoare zeii vegetali ai pământului – florile, pomii, câmpurile, ciulinii, apele, ca într-un poem fără de sfârşit, dar cu mii de începuturi.
    Cu studii de filologie (Facultatea de Litere a Universităţii Bucureşti – 1972), Angela Buciu (n. 1949) şi-a oferit (şi ne-a oferit) pentru cei 65 de ani împliniţi în 10 aprilie a.c. un cadou împărătesc: excepţionala sa expoziţie de tapiserie căreia i s-ar potrivi de minune titlul „Grădinile suspendate într-o aripă de flutur“, refuz şi memento ale babiloniei din viaţa noastră fără Semiramide, fără graţia indicibilă a unui tremur de suflet înflorit după chipul şi asemănărea unei flori.
      Poetă deopotrivă, plasticiana este autoarea a două volume de poezie: Imposibila fugă (2006) şi Starea de aşteptare (2007), prin care încearcă să se definească sau, poate, să-şi descânte alcătuirea de lut însufleţit prin vorbe care ţin de o rugă profană: „Aş vrea să fiu poem/şi tot încerc să mă compun/Dar am uitat litera, silaba, cuvântul/ Foc, jar, ceaţă, aer/Cenuşă, ploaie, vânt –/într-un amestec neliniştitor./Sunt pământ“.
      Ei, da! Pământ! Iată marea revelaţie prin care poeta s-a întâlnit cu lumina ziditoare şi-a devenit creatoare de artă de cea mai reavănă esenţă. Pământul este singurul paradis de care muritorul are ştire şi pe care nu l-ar părăsi nici mort dacă în vreme, la capăt, nu l-ar aştepta o altă şi altă poveste.
    Apropiindu-se de „materialul“ care urmează să se preschimbe sub degetele sale în artă, Angela Buciu pare un iconar din stirpea lui Pârvu Mutu, care, înainte de a atinge „uneltele“ de lucru, îşi încredinţează firul de lumină din sufletul Luminii. Restul e tăcere. Dar, Doamne, tăcerea aceea prin câte graiuri ne ajunge!
       Rareori ne întâlnim cu atâta frumuseţe: rod al înzestrării cu talent a unei făpturi de lut care a adăugat „zestrei“ bucuria de a trudi. 


Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Avem două tipuri de abonamente anuale:
• Tipărit + digital – 180 de lei
• Digital – 115 lei

Prețul include TVA și taxele poștale de expediere a ziarului.
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
• Colegiul Medicilor Dentiști din România – 5 ore de EMC
• Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
• OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
• OAMGMAMR – 5 ore de EMC