
Câteva dintre creaţiile artistice ale profesorului Viorel Lupu au fost expuse și apreciate, la finalul lunii ianuarie, într-o expoziţie organizată la Madrid, cu artiști români.
Profesorul Viorel Lupu este șef al Clinicii de Psihiatrie Pediatrică din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj-Napoca, activitatea sa profesională fiind bine cunoscută și apreciată. La fel de cunoscută și apreciată este și activitatea sa de artist plastic, începută încă din perioada studiilor gimnaziale, mentori fiindu-i profesoara Elena Petrina Pop, respectiv sculptorul și pictorul clujean Nistor Moţu.
Prima expoziţie a profesorului Lupu (1973) a fost colectivă, dar de impact asupra expozanţilor – toţi elevi ai Liceului „Nicolae Bălcescu”. Un an mai târziu, în 1974, a luat parte la un concurs internaţional de pictură sub egida UNICEF, lucrarea sa fiind reţinută pentru faza finală de la Geneva. Au urmat prezenţe expoziţionale interne (Cluj-Napoca/majoritatea în cadrul Salonului de iarnă al medicilor, Sibiu) și internaţionale (Londra 2011 și 2013, sub egida Institutului Cultural Român) și de dată recentă, ART TODAY. Exibition with Romanian Artists, găzduită la Madrid (22-31 ianuarie 2021; curator Adina Moldova Titrea), asupra acesteia urmând să mă opresc în rândurile de faţă.
Art Today este expoziţia în cadrul căreia expun artiști consacraţi. După vernisajul expoziţiei, Vicente Herrero, directorul galeriei, considerat unul dintre cei mai buni pictori hiperrealiști ai Spaniei, i-a trimis prof. dr. Viorel Lupu următoarele rânduri: „Este o mare onoare pentru mine să vă prezint lucrările. Personalitate multiplă și Omul bionic îmi amintesc de Jean Dubuffet. Opera dumneavoastră este mai colorată, are mai multă mișcare, o consider o figurare expresionistă în abstract”.

Sper ca anul acesta prof. dr. Viorel Lupu să fie prezent pe simezele clujene cu o primă expoziţie personală. Lucrările sale trebuie văzute mai mult și apreciate la adevărata lor valoare artistică și ideatică.