Newsflash
Cultură

Pictura ca tărâm de poveste

de Paula ROMANESCU - dec. 9 2014
Pictura ca tărâm de poveste
   Că veşnicia se va fi născut la sat e lucru de-nţeles, cu condiţia să ţi-l închipui pe Ion pornit din zori de zi la arat „pocnind din bici pe lângă boi…“. Dar de când cu răsturnările repetate ale rosturilor din viaţa oamenilor pământului, veşnicia s-a mutat în pânzele zugrăvite de marele, modestul şi fascinantul maestru al culorii – Ion Grigore.
   Fiecare tablou din vasta sa creaţie este o poveste numai bună de spus la ceas de seară, înainte de culcare, unui copil care-a rătăcit toată ziua printr-un spaţiu virtual, fără să găsească ce-ar fi vrut (ce-ar fi vrut?), obosit înainte de vreme, cu mintea şi sufletul poluate de neînţelesurile din lumea adulţilor. Şi ar începe povestea chiar cu acel „A fost odată ca niciodată…“. Şi nu mică ar fi mirarea celui căruia i se spune povestea dacă dintr-o căsuţă cu acoperişul şindrilat şi cu fereastra cât o batistă, s-ar ivi în prag o bătrânică firavă, cu chipul radiind de bunătate şi linişte, gata să-l primească în lumea ei de sfântă puritate, ferit de toate relele care bântuie pe pământul oamenilor. I-ar arăta oiţele ei ca nişte bulgăraşi de nouri albi răspândiţi pe pajiştea înierbată, bisericuţa din deal, portretul moşului mutat sub iarbă, ulcelele de lut, busuiocul de la icoane, ştergarul de in cu alesătură de flori şi râuri, lumina lămpii cu gaz, cuptorul de pâine, tuciul de mămăligă, războiul de ţesut, masa cu trei picioare şi blidul cu lapte aburind – minuni cu care se măsoară veşnicia.
   Dar şi mai bine ar fi dacă iubitorul de poveşti ar face o vizită la Fundaţia Naţională pentru Sprijinirea Copiilor şi Tinerilor Supradotaţi „Henri Coandă“, din str. Drumul Taberei nr. 4, unde maestrul Ion Grigore a deschis o amplă expoziţie de pictură, ca pentru a ilustra întru totul povestea aceea cu satul românesc ca vatră de veşnicii.
   De la Nistru pân’ la Dunărea de la Cazane şi din Dorna până-n Argeş mai la vale, cu popasuri pe la case de oameni bogaţi în simplitate şi curăţenie sufletească, ghicite din chiar farmecul curţii şi grădinii care le sunt regatul paşnic în care niciodată nu-şi află câmp de luptă urâtul şi păcatul şi crima, arta pictorului-profesor Ion Grigore este o invitaţie. O invitaţie nesperată la izvoarele sacre ale vieţii omului înfrăţit cu firul ierbii (nu şi cu buruiana), cu ogorul arat, însămânţat, secerat, adormit sub zăpadă în aşteptarea repetabilei învieri, a omului pentru care timpul nu se măsoară cu ora, ci cu familiara rotire a Soarelui – până când pe boltă înfloresc stelele, şi Carul Mare îşi îndreaptă oiştea pe drumul cunoscut.
   Expoziţia de pictură Satul strămoşesc aşa cum este văzut de cumintele magician al culorii Ion Grigore este un tărâm de basm în care copilul din noi reînvaţă duioşia şi căldura zâmbetului.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe