Newsflash
Cultură

Pian în fiecare zi

de Anca FLOREA - mar. 31 2017
Pian în fiecare zi
     Mijlocul lunii martie se dovedește a fi foarte ofertant și solicitant pentru melomanii bucureșteni, programându-se câteva manifestări în paralel, ba chiar și aceleași lucrări în două săli diferite, așa cum s-a petrecut în stagiunea curentă, când Filarmonica a prezentat, printre altele, Concertul nr. 5 de Beethoven – Imperialul –, cu renumitul pianist elvețian Christian Zacharias în ipostază dirijorală. Aceeași partitură s-a cântat, în aceeași seară, și la sala Radio, Orchestra Națională colaborând cu pianistul Dan Grigore, la pupitru aflându-se Misha Katz.
   Este o perioadă în care pianul rămâne suveran, aproape în fiecare zi evoluând, pe claviatură, în recital sau în concert, soliști din generații foarte diferite, de la noi sau din străinătate. O parte dintre manifestări sunt dedicate centenarului Dinu Lipatti, onorat câteva zile la rând, începând cu 19 martie, ziua de naștere a ilustrului pianist, când la Ateneu, Orchestra „Camerata regală” sub bagheta lui Horia Andreescu, a oferit un „concert de concerte”. Au fost propuse partituri de Lipatti (solist Mihai Ungureanu), Mozart (cu Dana Borșan) și Chopin (invitat binecunoscutul pianist rus Nikolai Demidenko).
     Între timp, la Casa Artelor din sectorul trei a avut loc prima ediție a festivalului „I Love Lipatti”, care a debutat cu vernisajul expozițiilor „Dinu Lipatti – viața și opera” și „Dinu Lipatti – portrete” (cuprinzând, desigur, fotografii realizate chiar de către muzician). A urmat lansarea volumului dedicat pianistului, publicat cu ani în urmă de către Grigore Bărgăoanu și Dragoș Tănăsescu, reeditat acum în colecția „Esențial” a Casei Artelor. Cu acest prilej au luat cuvântul Grigore Bărgăoanu – sosit de la Paris –, criticul Grigore Constantinescu și muzicologul Octavian-Lazăr Cosma, iar la finalul serii a avut loc un recital susținut de pianistul Viniciu Moroianu, un exeget al creației lipattiene. Acesta a optat pentru lucrări de Lipatti și Bach, în ciclul „Integrala lucrărilor pentru pian solo de Lipatti”. Iar a doua zi, în același elegant spațiu, muzicologul Ana-Maria Orendi s-a referit la repere din activitatea artistului sub genericul „Dinu Lipatti – Viena 1933, Berlin 1943, momente de cotitură ale consacrării pianistice”, urmând un recital al pianistei Mădălina Pașol (Lipatti, Mozart, Ravel, Chopin, Bach).
     Și tot la 20 martie, dar la Ateneu, ansamblurile liceului de muzică ce poartă numele celui omagiat au propus un program special, prezentat de același Viniciu Moroianu. Orchestra simfonică dirijată de Nicolae și Andrei Racu a prezentat partituri de Enescu, Rossini, Lipatti, Handel, Mozart și Orff, alături de corul pregătit de Ana Lăcrămioara Pauliuc, iar Orchestra de suflători condusă de Marcel Pețanca a ales pagini de Stock, Ivanovici și Haciaturian, agreabile dar fără vreo legătură cu Lipatti.
   Iubitorii muzicii au fost deci nevoiți să aleagă între a merge la Casa Artelor, la Ateneu sau la Muzeul „Enescu”, unde s-a vernisat o altă expoziție, realizată de directorul Cristina Andrei și Olga Grigorescu, cea care a și detaliat repere ale personalității lui Lipatti. S-au ascultat apoi lucrări de Lipatti tălmăcite de același dăruit Viniciu Moroianu (Preludiu din „Mica suită”, „Nocturnă”, „Sonata romantică”, „Fantezia” op. 8), urmate de programul cvintetului „Bucharest Winds”.
   Întâmplarea face ca Radio România Muzical să aniverseze, tot în această perioadă, 20 de ani de existență, printre evenimentele menite să marcheze momentul regăsindu-se, la 23 martie, recitalul pianistei Luiza Borac, sosită din Germania. Aceasta a interpretat, la Muzeul Cotroceni, opusuri de Lipatti, Liszt, Chopin, încheind astfel turneul prin care a dorit să onoreze memoria lui Lipatti.
   De fapt, manifestările speciale ale postului Radio Muzical au început cu câteva zile înainte, în același salon Cerchez de la Cotroceni, unde violonistul Alexandru Tomescu a prezentat parte din integrala Bach pe care anterior a și înregistrat-o. Urmează, la sala Radio, concertele din stagiunea curentă, derulate sub semn aniversar: astfel, vineri, 24 martie, Orchestra Națională cu Cristian Măcelaru (din SUA) la pupitru va evolua alături de o altă pianistă – Alexandra Dariescu – în Rahmaninov, programul cuprinzând și o Simfonie de Bruckner. Ansamblul va cânta apoi, în ultima zi de Mărțișor, sub bagheta lui Unai Urrecho, într-un concert realizat în colaborare cu European union of music competitions for youth, solist fiind, desigur, un pianist – austriacul Philipp Scheucher, laureat al acelei competiții.
  Pe același podium sunt programați să urce, la 28 martie, Roxana și Valentin Gheorghiu, pianiști care, așa cum ne-au obișnuit de mulți ani, vor cânta piese la patru mâini sau la două piane (Schubert, Ravel, Rahmaninov). Concertul e programat în preajma zilei de naștere a lui Valentin Gheorghiu, care a împlinit 89 de ani la 21 martie, dar continuă să apară în recitaluri cu dezinvoltura dintotdeauna.
   Alergăm deci de la o sală la alta, aproape în fiecare zi, pentru a asculta muzică bună și o serie lungă de pianiști.

  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe