Newsflash
Cultură

Peşteri, muzică şi aventură

de Dr. Eugenia GROSU-POPESCU - mar. 13 2013
Peşteri, muzică şi aventură
   TVR 3. „Caravana de la Cluj“ poposeşte în lumea peşterilor, împreună cu unul dintre cei mai pasionaţi exploratori ai lumii subterane, clujeanul Iosif Viehman. O viaţă de om, iscoditoare şi trepidantă, se află în centrul atenţiei. Elev al lui Emil Racoviţă (întemeietorul biospeologiei, creator al primului institut de speologie din lume), Iosif Viehman, în costum de neobosit investigator al adâncurilor, este imaginea însăşi a tinereţii învingătoare. Telespectatorul, condus – destul de rapid, din păcate – dintr-o peşteră într-alta, are de procesat concomitent şi în timp record imagini extraordinare, suflet şi idei presărate în cuvintele exploratorului.
   Vestite monumente naturale apar în măreţia şi misterul lor. Urme de om şi urme de urs străvechi. Peştera Vântului. Ursus spelaeus. Peştera Urşilor. Rezervaţia ştiinţifică găzduieşte unul din puţinele schelete de urs complete, păstrate „în conexiune anatomică“, o adevărată comoară ştiinţifică între cele nouă existente în Europa. Dar s-au păstrat şi „urşi peste urşi“, adică schelete peste schelete, rân­duite astfel de înghesuiala mileniilor, ca şi de hiene.
   13.000 de peşteri din Apusenii cu Pădurea Craiului – „buricul carsturilor şi al peşterilor“ – primesc anual „un număr uriaş de turişti“.
   Ce legătură au peşterile cu jazz-ul? Legătura este Iosif Viehman. Jazz-ul îi produce o „bucurie spirituală“. În copilărie, tatăl, prim violonist al orchestrei din Cluj, l-a întrebat: „De ce asculţi această muzică de tinichea?“. Dar imediat şi dânsul şi copilul au căzut de acord că „dacă o faci cu artă, oricare muzică e bună“. (Nu la fel stau, oare, lucrurile şi cu oricare profesie?) Ca elev timişorean, la Liceul „C. Diaconovici Loga“, conduce formaţii de jazz, organizează concerte, ceaiuri dansante. Dar... „Când Truman şi Stalin se supără, se desfiinţează tot ce-i jazz.“ Speologul Iosif Viehman va continua, totuşi, pe cont propriu, din ce în ce mai strâns, relaţia cu jazz-ul, câştigându-şi o reputaţie binemeritată.
   Cea mai mare fericire a sa este că visul lui Racoviţă, ca biospeologia să devină materie de studiu, s-a împlinit. Ţine conferinţe despre „Lumea peşterilor“, ilustrate, ca şi filmul documentar pe care îl privim, cu muzică jazz. „Speologia e un amestec de ştiinţă, sport şi aventură“, consideră Iosif Viehman. Într-o expediţie, „puteai da peste comoara lui Darius, te puteai întâlni cu un râu subteran, intrai în contact direct cu necunoscutul“. Ştiinţa – da, ştiinţa – rămâne, totuşi, scopul major.
   Realizatorii „Caravanei de la Cluj“ ne-au prezentat, în felul acesta, captivant, viaţa şi crezul unui om. Pe alte posturi, dincolo, adică mult mai jos de „ştiinţă, sport şi aventură“, o doamnă frumos machiată ne anunţă că şi-a refăcut – a n-a oară – viaţa cu fostul soţ sau cu altcineva, iar o alta, încă şi mai şturlubatică, vrea să ne convingă că o duce extrem de bine şi după divorţ. Aveam, aşadar, cu toţii, o mare, tulburătoare, problemă în privinţa doamnelor, dar uite că ne-am liniştit.
   Ne-a liniştit vocea lui Alexandru Mironov, promovând tehnologia 4D care conferă o ergonomie de vis telefoniei mobile, face posibile transferuri de date la viteze inimaginabile, comunicare fără oprelişti, încărcări/descărcări de filme, rezolvarea unor probleme de telemedicină... Păcat că promovarea tehnologiei 4D are loc doar în pauza publicitară, care sfâşie dureros expunerea dramatică a problemelor – de interes mondial – ale doamnelor.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe