Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

PERSPECTIVE PREVENTIVE ÎN DIABET

Viața Medicală
Dr. Valeriu MIHĂIERU vineri, 16 octombrie 2009

Primele trei articole din nr. 3/2009 al publicaţiei DIABETES CARE – Ediţia în limba română se intitulează Factori ce contribuie la creşterea reactivităţii plachetare la persoanele cu DZ (dr. D. J. Schneider), Insulina, insulinorezistenţa şi semnalizarea plachetară în DZ (dr. V. Randriamboavonjy, dr. Ingrid Fleming) şi Terapia antiplachetară în DZ: eficacitatea şi limitările strategiilor terapeutice actuale şi direcţiile viitoare (dr. D. J. Angiolillo). (...)

   Cele trei lucrări trasează seria de evenimente metabolice care culminează cu amplificarea reactivităţii trombocitare la subiecţii cu DZ tip 2, pentru a face posibilă eficienţa terapiei antitrombotice şi, consecutiv, controlul hiperglicemiei şi prevenirea apoptozei celulelor beta pancreatice, viitorul aparţinând „regimurilor terapeutice antiplachetare individualizate“, cu „agenţii de ultimă generaţie, mai puternici, aflaţi în faza de dezvoltare clinică“: Următoarea tripletă de lucrări are ca factor comun chirurgia bariatrică: Restabilirea fazei precoce a secreţiei insulinice şi răspunsul diferenţiat la încărcarea cu glucoză în funcţie de calea de administrare la subiecţii cu DZ tip 2 după chirurgia bariatrică (dr. Serenella Salinari şi colab.) – cu concluzia că efectele benefice „după intervenţiile de CB malabsortivă par să fie corelate cu diminuarea efectele unor factori intestinali, în urma bypassului intestinal“ – editorialul Chirurgia bariatrică şi mecanismele fiziopatologice implicate în etiopatogenia DZ tip 2 (dr. Radu Lichiardopol) – care susţine necesitatea elucidării efectelor intestinale de influenţare a homeostaziei glucozei „prin mecanisme care influenţează sensibilitatea ţesuturilor la insulină, sensibilitatea celulelor beta pancreatice la glucoză şi secreţia de insulină“ – şi Impactul diferitelor tehnici chirurgicale bariatrice asupra acţiunii insulinei şi a funcţiei celulelor beta pancreatice în DZ tip 2 (dr. Ele Ferrannini, dr. Geltrude Mingrone) – care relevă că, dacă cercetările experimentale pe subiecţii diabetici cu/fără obezitate sau reducerea la minimum a scăderii ponderale ar putea aduce noi dovezi, „sunt necesare studii clinice randomizate controlate care să recurgă la metodologia de referinţă pentru a demonstra valoarea CB“. (...)
Articolul integral îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.


  

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Avem două tipuri de abonamente anuale:
• Tipărit + digital – 200 de lei
• Digital – 129 lei

Prețul include TVA și taxele poștale de expediere a ziarului.
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
• Colegiul Medicilor Dentiști din România – 5 ore de EMC
• Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
• OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
• OAMGMAMR – 5 ore de EMC