Newsflash
Cultură

Perpetuarea memoriei

de Prof. dr. Francisc SCHNEIDER - mar. 7 2012
Perpetuarea memoriei
La un an de la trecerea în eternitate, acad. Ion Haulică „reapare“ pe frontispiciul fiziologiei cu un domeniu care l-a consacrat şi îi va perpetua memoria: SISTEMUL NERVOS VEGETATIV: ANATOMIE, FIZIOLOGIE, FIZIOPATOLOGIE. Preocupările sale datează de peste jumătate de secol, concretizându-se prin prima ediţie a monografiei, apărută în 1975. Prezenta carte se bazează pe precedenta, pe monografiile ulterioare şi pe cercetările ieşene, corelate cu bibliografia ce se întinde până în 2009. Lucrarea de 576 de pagini permite rememorarea tuturor aspectelor acumulte în ultimele decenii în acest domeniu fundamental şi aplicativ-clinic. Prefaţa profesorului Vasile Burlui subliniază moştenirea medicală lăsată Şcolii pe care a creat-o şi numeroşilor discipoli din ţară şi de peste hotare. În introducerea istorică, sunt menţionate studiile de bază, insistând asupra cercetărilor epocale ale lui Daniel Danielopolu, propriile contribuţii fiind evidente pe parcursul lecturării celor trei părţi ale cărţii.
Partea întâi rememorează datele generale de organizare, centrii şi căile vegetative, sinapsele şi mediaţia chimică. Sunt prezentaţi pe larg mediatorii chimici, atât cei clasici, cât şi ce descrişi în timpul din urmă, printre care se numără cei gazoşi (monoxidul de azot, oxidul de carbon şi hidrogenul sulfurat). Partea a doua începe cu generalităţi despre reglarea organo-vegetativă a funcţiilor, după care sunt detaliate aspecte privind circulaţia, respiraţia, digestia, sistemul reno-urinar, pielea şi glandele endocrine, cu menţionarea contribuţiilor Şcolii ieşene de fiziologie. În capitole aparte sunt prezentate hormonii locali, termoreglarea, adaptarea vizuală, efortul fizic şi stresul. Partea a treia este consacrată fiziopatologiei vegetative, clasificate în primară, secundară şi iatrogenă.
Cartea este bine sistematizată, prezentată didactic în spiritul tradiţional al autorului, cu amprente particulare ale colaboratorilor pentru capitolele cu preocupări diferenţiate (Dan Ştefan Antohe, Walther Bild, Daniela Boişteanu şi Horaţiu Varlam), iar ilustraţia şi tabelele facilitează înţelegerea textului. Monografia de faţă este o lucrare de referinţă, nu numai pentru fiziologi, ci şi pentru cei din multiplele domenii medico-biologice al generaţiei actuale.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe