Cenaclul de Arte Plastice al Medicilor „Ion Ţuculescu“ ne face o invitaţie de nerefuzat: vizitarea expoziţiei de primăvară, deschise la Sala Foaier a Cercului Militar Naţional. 45 de medici dau măsura talentului lor în exponate de pictură, acuarelă, grafică, sculptură. Prezentă la vernisaj, dna Paula Romanescu ne împărtăşeşte impresiile sale.

 "> Pentru că iar e primăvară... - Viața Medicală
Cultură

Pentru că iar e primăvară...

de Paula ROMANESCU - mar. 28 2012
Pentru că iar e primăvară...

Cenaclul de Arte Plastice al Medicilor „Ion Ţuculescu“ ne face o invitaţie de nerefuzat: vizitarea expoziţiei de primăvară, deschise la Sala Foaier a Cercului Militar Naţional. 45 de medici dau măsura talentului lor în exponate de pictură, acuarelă, grafică, sculptură. Prezentă la vernisaj, dna Paula Romanescu ne împărtăşeşte impresiile sale.

 

     …Medicii creatori de frumos, membri ai Cenaclului de Arte Plastice „Ion Ţuculescu“,ne invită la Expoziţia de primăvară – 2012, al cărei vernisaj a avut loc luni, 19 martie a.c., la Sala Foaier a Cercului Militar Naţional din Bucureşti. Demersul lor este chiar „laudă seminţelor“, refuz al morţii, iubire de toate câte cu lumină se înveşmântă, stavilă „trecerii“, „destrămării“.
     Pictură, acuarelă, grafică, sculptură – iată patru moduri de abordare a creaţiei plastice prin care cei 45 de artişti-expozanţi din lumea medicală (de la studenţi până la seniori) îşi clamează bucuria de a adăuga minunii înmuguririi semn de înveşnicire întru frumuseţe, parfum de primăvară, culoare, ecou de clopoţel fragil – cupă de floare firavă şi temerară. Împrimăvăraţi, cu chipul zâmbitor, cenacliştii au fost prezenţi cu toţii la vernisaj, urmărind privirile celor veniţi să le vadă lucrările, să le admire, să aleagă dintre ele acelea pe care să le includă în colecţia de suflet, îmbogăţindu-l, îmbogăţindu-se. Gândită ca o terapie prin frumos, creaţia de artă a medicilor îşi împlineşte menirea. Că un mare număr dintre cei care alcătuiesc Cenaclul „Ion Ţuculescu“ (de la a cărui fondare a trecut mai bine de o jumătate de secol) au avut şi expoziţii personale este o dovadă de mare seriozitate şi dăruire cu care aceştia înţeleg să adauge terapiei curente o terapie intensivă prin frumos, cât să se convingă (şi să ne convingă) că viaţa este un miracol de a cărui perpetuare sutem cu toţii răspunzători, întregindu-l. Lecţia cea mai desăvârşită – Primăvara.
     Prin Salonul de Primăvară 2012, creatorii de artă membri ai Cenaclului „Ion Ţuculescu“ ne-au pus în faţă o oglindă în care tocmai înflorea un strop de eternitate. Laudă seminţelor! Şi semănătorilor! Aş începe cu neobosita şi mereu surprinzătoareaSuzana Bantaş. Primăvara sa este un chip de tânără (pana din mână ar cam zice că fata nu-i străină de carte). O pictoriţă de forţă – Maria Mănucă – tot spre un portret de tânără ne trimite; tonurile de albastru străfulgerând din apele privirii, din valurile ca de seve suitoare pe tije de lumină şi alcătuind un tot de aleasă graţie. Sever Miu ne învită prin Veneţia şi noi îl urmăm – păsări călătorind pe punţi fără suspine spre landul care ne este suflet; Elena Demetrescu, inimoasa coordonatoare a activităţii în marea familie a cenacliştilor din lumea medicală vine cu un studiu – Natură statică cu fructe, ca şi cum ar spune că în mugurele şi floarea din Primăvara (de) la Poiana Mărului de Adela Istrati este chiar promisiunea de rod bun dintr-un alt timp;  detaşamentul forte îl reprezintă armia florilor: Lalele – Raluca Anghel, Maci Maria Candrea, Flori Fulga Boiangiu, Flori de măr – Severina Cojocaru, Flori în balcon Atena Corlăţeanu, Floare roşiePetru Damir, StânjeneiAlexandra Kasian, Crăciuniţa şi portocale Petru Moţiu, iar Lalele aduse de Felicia Urziceanu şi, deopotrivă, Georgeta Vizuroiu, nişte superbe Crizanteme (strecurate „fraudulos“ în primăvară ca pentru a clama senin că florile nu ştiu decât de un anotimp – al înfloririi) – Ştefan Petre, o Primăvară la Braşov Iulia David, o alta pe Valea Timişului Mihaela Firimiţă, tot o Primăvară semnează şi Amalia Cătescu. Dacă Livia Luca Constantinescu aduce o Pădure întreagă, Gabriela Ciobotaru-Călin concentrează în esenţa pură doar Parfum de primăvară, George Dima, Fedora Katz şi Daniela Tudor aduc, fiecare în felul său, primăvara în Compoziţie. Pe un nostalgic „mai suna-vei, dulce corn?…“, se înscriu:Nostalgia – Dinu Stavri, Ţinuturi Mihaela Preda, Casa părinteascăDan Paulian, Undeva, cândvaCornelia Nicolae, Târgul din Laicai Ecaterina Mateescu, After chemo Anca Petcu. Ne trimit departe, după o primăvară exotică, nişte împătimiţi de călătorie. Gheorghe Petre ne pune la dispoziţie o Cămilă cu beduin cu tot, Liliana Scăunaş ne arată frumuseţi de pe la o mânăstire din Paldemosa,Elena Paulian răstălmăceşte tema Răstignirii cu un copac – om care parcă-ar îngâna Eli, Eli, lama sabacthani? (tulburătoare temă a Crucificării – Învierii prin forţa mugurilor, care-şi cântă bucuria în ramuri – braţe!), Anca Bozianu ne duce la Farsta Strand, Maria Leon ne aminteşte de Scoţia, Violetta Lecca-Bălan salută Asia (şi noi visăm la sakura), Geta Pîrlogea prinde într-un Puzzle floral (ca o fereastră de casă părăsită cu ochiurile ferestrelor înecate de culorile victorioase ale primăverii) o lume vegetală căreia îi este dor de înaurire.
     Totul pare să fie „pour le mieux dans le meilleur des mondes possibles“. Dar, Doamne, iată şi un „Cod galben 2012!“ pe care ni-l semnalează Elvira Cârnu şi, de-a dreptul neliniştitor, Furtuna pe mare de Octaviana Daia (i-aş spune mai curând furtuna din suflet!) şi Protest (sculptură în lemn) de Flori Botez (un ţipăt încremenit în golul geometrizat al tăcerii lemnului), o rădăcină întoarsă spre cer – metaforă a lumii răsturnate, haotice, în care nimic nu mai pare să urmeze firescul curgerii timpului prin lumea de floare.
     Şi totuşi, Intraţi, vă rog! este (şi) invitaţia pe care ne-o face Gabriela Cobilanschi, este şi invitaţia pe care v-o fac oamenii aceştia minunaţi – medicii pictori, oamenii în halate (nu numai) albe care se (ne) apără de agresivitatea urâtului prin terapie cu frumuseţe. Salonul de Primăvară rămâne deschis până la 1 aprilie a.c.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe