Newsflash
Cultură

Pe loc repaus, brav soldat Švejk!

de Paula ROMANESCU - iul. 10 2014
Pe loc repaus, brav soldat Švejk!
   Îţi mai aduci aminte ziua aceea de vară când îţi beai liniştit bericica într-o crâşmă, lângă un muşteriu paşnic, iar portretul împăratului (ştii tu care!) agăţat în perete suporta cu stoicism insulta unor muşte ireverenţioase? Cât să fi trecut de-atunci? Omenirea, meticuloasă foarte, a numărat cu vigilenţă ani o sută. Şi tot cu vigilenţă a mai îngăduit şi o repriză a doua a Marii Bezmeticii care s-a numit Primul Război Mondial. După ce „mai marii“ lumii au pus să se sune mobilizarea generală şi să se selecteze cu grijă toată floarea din câmpul vieţii – feciori şi taţi zdraveni, cu braţe tari, numai buni de trimis la moarte, s-a găsit un pretext dezmăţului armat (pe la Sarajevo, un prinţişor se întâlnise cu un glonte rătăcit de un trecător rătăcit şi el…). Şi-au urmat patru ani de moarte. Ştii foarte bine, bravule soldat S˘vejk! Dacă nici tu, atunci cine? Dar o ştim bine şi noi, românii. Se adunaseră prea multe amaruri în sufletul neamului nostru. O nedreptate care dura de o mie de ani se cerea îndreptată. Ardealul ne aştepta să-l aducem acasă, „la arme cu frunze şi flori“. Dar asta-i doar una din prea tristele poveşti.
   Şi iată-ne acum: 28 iulie 2014. România, în parteneriat cu Republica Cehă, prin muzeele de istorie militară ale ambelor ţări, Ambasada Republicii Cehe la Bucureşti şi Muzeul Naţional de Artă al României, a organizat la Cercul militar naţional din Capitală, Galeria artelor, expoziţia Arta în tranşeele Primului Război Mondial, memento şi chemare la raţiune.
   Da, omenirea îşi cinsteşte eroii (vitejii aceia plecaţi din viaţă mărşăluind sub ploi, sub vânt, sub arşiţă, sub geruri, fără să ştie prea bine de ce), le ridică monumente, le închină imnuri de slavă, îi nemuresc murindu-i… Doar ici-colo vreun poet-cântăreţ inocent îngână: „Şi de ce monumente pentru victorii crunte?/Fraze gata făcute spuse la-ngropăciuni? De ce privirea ta ştearsă de-atâta plâns/Când arma mi-ai întins la luptă de-a pleca?“ Da, omenirea îşi omagiază nebunia cu numele de război! În Japonia, popor războinic prin excelenţă, care a făcut din arta apărării o Artă, există o sărbătoare anuală strict respectată de toată suflarea din universul nipon: „Sakura: Slăvirea florii de cireş“. Timp de trei zile, cât cireşii dau în floare, toată naţiunea vine să adune şi să-şi primenească apele privirii în albul diafan al micii zeităţi. Ei, da! Să omagiezi floarea de cireş, ce splendidă victorie a raţiunii!
   Şi totuşi, bravule soldat Svejk, trebuie să mai şi comemorăm, iată, pe aceia care, prin jertfa lor, au făcut posibile războaiele – cea mai teribilă manifestare a iraţionalului trestiei gânditoare.
   La Cercul militar naţional din Bucureşti, arta ne poartă prin tranşeele Primului Război Mondial. Sunt aici 24 de panouri de grafică provenind din Muzeul de Istorie din Praga şi, deopotrivă, lucrări de pictură ale unor artişti români clasici şi contemporani: Camil Ressu, Costin Petrescu, Stoica Dumitrescu, Mihai Chiţac, Cătălin Gâdei, George Grigorescu, Valentin Macarie, Albin Stănescu, Andrei Damo, Ion Drăghici şi, nu în ultimul rând, Valentin Tănase – directorul Studioului de arte plastice al armatei. Printre eroii fără nume din scenele de luptă surprinse de ochiul (sau de imaginaţia) artiştilor pictori, ne privesc din oglinda pânzei Ecaterina Teodoroiu, Ferdinand – întregitorul României Mari, Regina Maria.
   Te-am căutat îndelung, bravule soldat Svejk, printre marii anonimi cu feţe pământii, întorşi în lutul din care vor fi fost creaţi cândva de Marele Arhitect al tuturor văzu­telor şi nevăzutelor. Erai în fiecare dintre ei, unul dintre supuşii Imperiului Austro-Ungar. Te vei fi întâlnit şi cu românul ardelean Ion Moriţ în cea de-a 25-a oră, mai înainte de a fi devenit şi el personaj la fel de celebru ca tine, întruchipat pe ecran de actorul genial care a fost Anthony Quinn, pe care tu n-ai avut cum să-l cunoşti, prins în morişca altui timp. Cum îţi spuneam, a mai urmat un război – tot mondial şi el, lumea a fost împărţită, reîmpărţită, împărţitorii n-au căzut la pace şi, uite-aşa, cam peste tot sunt războaie mari sau mai mărunte, înfrângeri şi… victorii crunte.
La CMN din capitală, Arta a ieşit din tranşeele Primului Război Mondial spre a avertiza (a câta oară!): „Atenţie, omenire! Nu transforma Planeta Albastră în deşert de cenuşă!“

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe