Newsflash
Cultură

Pe linia de demarcaţie

de Paula ROMANESCU - dec. 15 2014
Pe linia de demarcaţie
   Dacă libertatea îngrădită până la a deveni suferinţă se traduce mai uşor în poezie, atunci depăşirea acestei frontiere capătă gustul indicibil al fructului oprit şi parfumului florii rătăcinde într-un deşert de cenuşă.
   Romanele semnate de Mihaela Arbid Stoica, românca intrată în „câmpul de luptă“ al scrisului cu armele şi bagajele strânse într-o viaţă de femeie trăită pe linia de demarcaţie a conflictelor (sociale, politice, religioase) şi a cutumelor tradiţionale dintr-o lume ca un mozaic de naţii, aduc în literatura română un univers pe care turiştii, posesori de paşaport al democraţiei de dată recentă, abia de-l sesizează cu undele invizibile ale văzului propriu doar sufletului.
   Exilată (de bunăvoie) în libertate, alegând căsătoria cu un libanez şi urmându-l pe acesta în ţara lui, eroina din romanul Prizonieră în libertate (Ed. Anamarol, Bucureşti 2013) părăsea prin anii ’70 România, care i se părea a fi o splendidă colivie de zgură într-o „epocă de aur“ calpă, în care omul devenise un număr pe o carte de identitate.
   A început pentru eroina noastră – Nora – lungul drum al căutării de sine într-o lume străină, lângă un bărbat pe care nu-l cunoştea aproape deloc. Subordonare a femeii faţă de soţ, respectarea unor reguli stricte de vieţuire – convieţuire, frustrări, revolte, umilinţe, revanşe, totul pe fundalul unor conflicte sociale fără de sfârşit, reglate cu arme de foc, bombe, explozii, sânge, moarte. Acesta este mozaicul din care se configurează „portretul“ unei vieţi ca o crucificare între dorul ca blestem şi binecuvân­tare de pământul românesc şi oamenii dragi contopiţi cu toţii parcă în şoapta iubitului dintâi: „întoarce-te!“ şi, pe de altă parte, sperarea şi disperarea întru împlinire ca om pe pământul oamenilor.
   Fraze fluente, intrigă bine condu­să, nerv, fineţe în conturarea perso­najelor, spontaneitate, asta caracteri­zează proza Mihaelei Arbid Stoica. O româncă tenace, visătoare şi lucidă, strămutată în Liban, mireasă nouă într-un vechi ţinut de legendă pe care ea învaţă să-l parcurgă cu sufletul în palmă, între sfâşiere şi izbândă până la a deveni scriitoarea de astăzi. Şi, de-ar fi să urmăm traiectoria personajelor Donna/Anna din romanul „Dincolo de frontiera suferinţei“, este femeia puternică într-o lume ca o pajişte de fiare, mamă devotată şi responsabilă de drumul progeniturilor sale, când acestea intră în derivă.
   Dar asta e altă poveste.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe