Autentificare

Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta

Căutare:

Căutare:

Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

Patru pictori

Viața Medicală
Paula ROMANESCU vineri, 18 martie 2016
     Patru artiști încadrabili prin tematica tablourilor realizate în anotimpul tinereții – Cozmin Movilă – și al vârstei adulte – Emanoil Mazilu, Minu Movilă, Mihai Potcoavă – și-au prezentat lucrările în cadrul expoziției desfășurate între 8 și 25 februarie la Salonul artelor al Cercului Militar Național. Toți sunt membri ai Uniunii Artiștilor Plastici din România, au studii academice de artă și au fost formați la școala profesorilor Vasile Grigore, Traian Brădean, Mihai Sârbulescu, Horea Paștina, Ion Lazăr, depozitari la rândul lor a unor mari comori de artă românești.
     Operele lor confirmă  o dată în plus că valoarea nu așteaptă trecerea anilor. Dacă la Cozmin Movilă (n. 1984) s-ar putea crede că alegerea drumului i-a fost influențată de tatăl său, pictorul Minu Movilă (n. 1956), calea și-a bătătorit-o singur. Ba mai mult, și-a însemna-o cu borne solare ca o certitudine că nu-i un rătăcit crescut la umbra marilor copaci. Se simte în creația sa influența înain­tașilor, adie o undă de muzică à la Degas la dansatoarele lui, un aer proaspăt de ierni de poveste à la Luchian în peisaje, o mireasmă de flori cuminți, în glastre de lut. Este o seriozitate aparte aceea cu care artistul știe să dea creației sale pecete de autenticitate.
     La Emanoil Mazilu atrag și frapează limpezimea culorilor, forța și grația desenului, albastrul universului, al pământului beat de ape, al cerului care-și caută în brațele unor crengi de copaci un cuib de liniște.
     La Minu Movilă, peisajele par gâtuite de bal, un bal al naturii mereu surprinzătoare în firescul ei care-i este și noblețe, și surâs, și taină, ce se deschide doar pentru cei ce știu să vadă cu sufletul.
     La Mihai Potcoavă (n. 1948), portretul este rege. În ochii personajelor sale pictate „se vede că cineva este înăuntru“, se citește din chiar clipa înveșnicită în chipul de pe pânză, o întreagă poveste.
     Stăpân pe linia desenului, abordând culoarea ca pe o chemare la un festin de zei rătăciți printre muritori, artistul ne îmbie privirea cu jaruri răcoroase de zile ca niște eterne vacanțe prin locuri de poveste.
 
 
 
 
Desen de Mihai Potcoavă
Desen de Minu Movilă
Desen de Emanoil Mazilu

 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Avem două tipuri de abonamente anuale:
• Tipărit + digital – 200 de lei
• Digital – 129 lei

Prețul include TVA și taxele poștale de expediere a ziarului.
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
• Colegiul Medicilor Dentiști din România – 5 ore de EMC
• Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
• OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
• OAMGMAMR – 5 ore de EMC