Newsflash
Cultură

Pașii vindecării tablourilor

de Dr. Raluca BULEA - feb. 5 2021
Pașii vindecării tablourilor

Muzeul Naţional de Artă al României prezintă publicului larg câteva din activităţile „de culise” pe care le desfășoară, restaurarea fiind, probabil, cea mai importantă dintre acestea.

După expoziţiile „Anatomia restaurării – opere de artă din patrimoniul MNAR” (2017) și „Laborator – restaurarea picturilor vechilor maeștri” (2018), suntem acum invitaţi la o nouă incursiune fascinantă într-o lume care îmbină cu pasiune rigoarea știinţifică și minuţiozitatea artistului.

Expoziţia „Laborator II. 1989 – Restaurarea picturilor împușcate”, alcătuită de Sorina Gheorghiţă și Ioan Sfrijan și deschisă pentru public în cadrul Galeriei de Artă Românească Modernă până la 28 martie 2021, are un întreit merit.

În primul rând, ne prilejuiește întâlnirea cu o serie de 20 de tablouri reprezentative semnate de mari maeștri ai picturii naţionale: Ștefan Luchian, Ion Andreescu, G.D. Mirea, Sava Henţia, trei dintre acestea nemaifiind expuse în ultimele trei decenii.

DSCN0179

Totodată, descrierea rănilor suferite de lucrări în timpul Revoluţiei din decembrie 1989 și a îndelungatului proces de vindecare prin care a fost necesar să treacă este și un prilej pentru a pătrunde, prin planșele amănunţite realizate cu această ocazie, în intimitatea Laboratorului de restaurare pictură de șevalet al MNAR.

În fine, cu prilejul acestei expoziţii, avem un motiv să ne îndreptăm cu gândul către trecut și să reflectăm la evenimentele care au antrenat după ele distrugerea completă a 30 de lucrări de artă românească și europeană, și la avarierea gravă prin împușcare a altor câteva zeci de tablouri, în contextul unui tir încă neelucidat, ce a avut drept ţintă fostul Palat Regal.

Lucrări împușcate în decembrie 1989

Pentru a completa plimbarea în Galerie, MNAR a realizat, în parteneriat cu Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din București (TNB), proiectul
„(R)EVOLUŢIA TABLOURILOR. Actorii TNB spun poveștile lucrărilor împușcate în decembrie 1989”.

Emilia Popescu, Amalia Ciolan, Monica Davidescu, Ion Caramitru, Mircea Rusu și alţi actori cunoscuţi prezintă, într-o serie de înregistrări video, disponibile pe paginile de socializare ale celor două instituţii, amănunte despre picturi și artiștii care le-au realizat, precum și detalii ale complicatului proces de restaurare.

Instantanee din aceste scurte filme au putut fi parcurse și într-o micro-expoziţie satelit, amplasată pe gardul MNAR.

DSCN9498

În săptămâna în care se împlinesc 153 de ani de la nașterea lui Ștefan Luchian (1 februarie 1868), avem un motiv în plus să (re)vizităm Galeria de Artă Românească Modernă și să aflăm poveștile câtorva dintre creaţiile sale, redate publicului graţie efortului susţinut al restauratorilor: „Safta florăreasa”, „Lorica cu crizanteme”, „Peisaj”, „Margine de crâng”.

Vorbind despre „Safta florăreasa”, Ion Caramitru ne-a reamintit atât de experienţa sa nemijlocită la Revoluţia din 1989, atunci când protagonista a fost, la propriu, împușcată în piept, dar și de faptul că, în urmă cu 40 de ani, a interpretat rolul maestrului Luchian, într-un film regizat de Nicolae
Mărgineanu.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe