Zeci de mii de pasionaţi de lectură au trecut pragul Târgului Internaţional „Gaudeamus – Carte de învăţătură“. Cu toţii au vizitat standurile editurilor preferate, au cumpărat cărţile mult visate şi au asistat la fel şi fel de lansări. Aflăm cum a fost lansat al doilea volum al „Scrierilor“ lui C. D. Zeletin, de la dr. Mircea Ciuhuţa.

"> Paşi prin labirintul târgului de carte - Viața Medicală
Cultură

Paşi prin labirintul târgului de carte

de Dr. Mircea CIUHUŢA - dec. 6 2012
Paşi prin labirintul târgului de carte

Zeci de mii de pasionaţi de lectură au trecut pragul Târgului Internaţional „Gaudeamus – Carte de învăţătură“. Cu toţii au vizitat standurile editurilor preferate, au cumpărat cărţile mult visate şi au asistat la fel şi fel de lansări. Aflăm cum a fost lansat al doilea volum al „Scrierilor“ lui C. D. Zeletin, de la dr. Mircea Ciuhuţa.

   Ediţia din această toamnă a Târgului Internaţional „Gaudeamus – carte de învăţătură“ a reuşit încă o dată să trezească interesul editurilor pentru publicarea de carte bună, reunind atât emoţia şi talentul autorilor, cât şi entuziasmul şi curiozitatea publicului cititor. Sutele de standuri au fost vizitate, ca într-o procesiune fără sfârşit, de zeci de mii de oameni pentru care evenimentul înseamnă mult mai mult decât achiziţia unor cărţi la preţuri mai mici. Târgul a devenit o lume în sine.
   În prima zi, vizitatorii, în număr destul de mare, au evitat aglomeraţia din timpul weekendului, trecând unii pe lângă alţii fără să se stânjenească sau să se oprească în aglutinări spontane în faţa unuia dintre standurile editurilor participante. Totul aducea cu incinta unui mare aeroport, în care plecările şi sosirile se făceau cu aripi de cărţi şi o scânteie de imaginaţie.
   La standul Editurii Spandugino, situat imediat deasupra spaţiului central, s-a lansat volumul doi al Scrierilor lui C. D. Zeletin, preşedintele Societăţii Medicilor Scriitori şi Publicişti din România. Cartea face parte din colecţia „Distinguo“, ale cărei şapte volume vor cuprinde la final o selecţie a unora dintre cele mai bune creaţii literare ale personalităţii complexe, profund umaniste şi extrem de prolifice din punct de vedere scriitoricesc (şi nu numai) – C. D. Zeletin. Gazdă a fost Lavinia Spandonide, preşedinta Fundaţiei „Spandugino“, iar istoricul literar Mircea Coloşenco şi-a asumat delicatul rol de a prezenta cartea şi pe cel care a scris-o. Pentru el, aceste două volume ale „Scrierilor“ sunt o întâlnire în acelaşi punct geometric a experienţelor celui care este totodată medic, biofizician, scriitor şi muzicolog, o trecere în revistă cu mare aplomb şi mare apropiere de sufletul celui pe care îl reprezintă omul C. D. Zeletin. Acest scriitor cu valenţe multiple, pe care un istoric literar cu greu l-ar putea concentra într-o singură pagină, îşi trage seva pasiunii şi talentului din tradiţia noastră creatoare, dar şi din literaturile franceză şi italiană, atât de apropiate sufletului său. Vădeşte în tot ceea ce face o francheţe a căutării sublimului.
   C. D. Zeletin vede volumele de proză îngemănate cu poezia, prin grija excesivă pe care o acordă pentru limpezirea şi frumuseţea limbii. Cititorul avizat nu va găsi o structură rigidă, uşor de citit, fiindcă scrierea este plastică, muzicală, de o rară lapidaritate, consonanţa acesteia percepându-se în timp. Textul se organizează într-o veritabilă filosofie a cuvântului, luându-şi adesea ca subiect al disertaţiilor analiza determinărilor filosofice şi lexicale ale unor locuţiuni paremiologice, expresii ale limbii vechi, uneori încă în circulaţie, impregnate cu filosofie, complicate şi care nu se arată niciodată în vorbirea rapidă.
   Cartea cuprinde două volume de eseuri – „Gaură-n cer“ şi „Amar de vreme“. Potrivit autorului, termenul „gaură“ din primul titlu vine mai puţin din latinescul foveeasau favela, cât mai degrabă de la înţelesul de „foramen“, o fereastră, un tub care râvneşte la infinit. Noţiunea sugerează şi poziţia sceptică a celui care o foloseşte, îndoială, dar şi îndrăzneală, precum şi o nuanţă de autoironie, entităţi sufleteşti care modelează gândirea cea mai adâncă. Autorul oferă cititorului seminţele căderii pe gânduri.
   În încheiere, C. D. Zeletin a mulţumit audienţei, exprimându-şi rugămintea de a fi citit, nu atât în întregime, cât pe îndelete, parcurs încet, în sensul lecturii adânci pe care o permite textul.
   Spre deosebire de aparentul calm al zilei de joi, sâmbătă după-amiază târgul semăna cu un viespar. Aglomeraţie, lansări peste lansări de carte, cuvinte amplificate de boxe cu dimensiuni generoase, care se întretăiau sub cupola pavilionului central de la Romexpo. Vizitatorii nu aveau timp să zăbovească aşa cum se cuvine în faţa unui raft cu cărţi, fiind luaţi pe sus de forţa mişcării umane, care se comporta asemeni unui val ce duce totul cu el. În toată această forfotă, la ultimul nivel al pavilionului, se lansa, la Editura Herg Benet şi Casa de Editură Max Blecher, volumul „Dramadoll“ – o combinaţie frumoasă şi surprinzătoare de proză, jurnal şi poezie – al Iuliei Militaru şi al Ancăi Bucur, cu grafică realizată de Florentina Budar. Autoarele sunt înscrise în Cenaclul Tinerilor Medici Scriitori, Iulia Militaru fiind şi membru SMSPR. Scriitoarea Simona Popescu şi poetul Răzvan Ţupa au fost invitaţi să vorbească în deschiderea evenimentului, iar autoarele, fără să poată scăpa de emoţiile inevitabile ale unei lansări „în stil mare“, au explicat în câteva cuvinte lucrarea. În opinia Iuliei Militaru, cartea ar trebui citită de la sfârşit, întrucât acolo se află punctul central care a dat naştere întregului proiect, din care volumul este doar o mică parte. Proiectul este mult mai amplu şi va fi gata anul viitor, la mijlocul lunii ianuarie, incluzând şi o expoziţie, proiecţii video şi desene. Intenţia este de a deschide un spaţiu de manifestare a textelor diverse, care pot să nu aibă nimic în comun, dar care formează o comunitate prin care să-şi dezvăluie adevărurile. Şi autorul, la rândul său, devine un spaţiu populat de voci distincte care comunică şi care prin intermediul poeziei formează o comunitate, a completat Anca Bucur. Modestă, Florentina Budar a mărturisit că imaginile nu pot vorbi separat de text, lucrarea fiind un tot unitar.
   Nu se poate face o trecere în revistă, nici măcar extrem de succintă, a tot ceea ce s-a petrecut în aceste cinci zile în cadrul târgului de carte. Privirea rătăcea parcă fără ţintă în marea de oameni, încercând să agaţe ici şi colo câte un crâmpei de sens: lansarea romanului „Pentru tine“, al tinerei autoare canadiene de origine vietnameză Kim Thúy şi al lui Pascal Janovjak, sub îngrijirea Editurii Spandugino, ocazie cu care au luat cuvântul invitaţi de seamă: Principele Şerban Dimitrie Sturdza şi  Philippe Beaulie, ambasadorul Canadei la Bucureşti; lansarea volumului de eseuri „Infinitul dinăuntru: Şase povestiri despre om, societate şi istorie“ de Vlad Zografi, la Editura Humanitas, prefaţat de Gabriel Liiceanu; oferta extrem de bogată de carte medicală în limba engleză a Editurii Prior. Trebuie spus că unul dintre cele mai mici standuri ascundea un motan… mov, mascota Revistei de Povestiri, o întreprindere a unor tineri care nu au uitat să copilărească printre responsabilităţile de adulţi, publicând lunar o culegere de poveşti (care a ajuns la numărul 8), mai vesele sau mai triste, dar cu siguranţă pline de talent; printre autori,  şi un doctor, medicul psihiatru Vlad Stroescu.
   Până anul viitor ne vom hrăni din cărţile cumpărate şi din amintirea momentelor când, ca într-un fel de revelaţie, am avut onoarea să ne privim faţă în faţă: noi, cei care citim cărţi, autori, critici şi istorici literari, editori şi iubitori ai literaturii de calitate. Dincolo de iarnă, ne aşteaptă alte asemenea evenimente, într-un şir pe care l-am dori fără sfârşit.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe