Newsflash
Cultură

Păsări măiastre și coincidențe fericite

de Paula ROMANESCU - dec. 12 2017
Păsări măiastre și coincidențe fericite
     Zilele acestea, bucureștenii pot vizita două expoziții de excepție. La Galeriile de Artă ale Teatrului Național (TNB) și-au dat întâlnire păunii regali ai maestrului Viorel Mărginean și cocoșii păcătoși din ograda de la Bulzești a lui Marin Sorescu. Ca să se odihnească, poetul – care-și cheltuise cu cărțile o groază de ani –, s-a apucat pe la începutul anilor ’90 să picteze.
     Marin Sorescu a avut o primă expoziție la Salonul Artelor de la Cercul Militar Național în anii ’90. Lucrările lui și-au urmat drumul prin muzee și galerii de artă românești și fără el: la Craiova, Râmnicu Vâlcea, Brașov, Sibiu, și acum, iată, la Teatrul Național din Capitală. În aceeași sală de expoziție își înfoaie coada păunii eleganți cu căpșorul cât o nucă ai marelui maestru pictor contemporan Viorel Mărginean. Lucrările sale sunt de mult timp deja expuse la Muzeul Național de Artă al României. Pictorul academician Viorel Mărginean este cel mai bine cotat artist contemporan român. Răspunsul este deci: da, se poate trăi elegant din artă, dacă Arta te recunoaște ca fiind de-al ei!
     Asocierea a doi mari creatori români de artă și cultură în incinta Teatrului Național este cum nu se poate mai inspirată. De dincolo de noapte, Marin Sorescu își trimite peste lume cântul de cocoși, când steaua stă să răsară peste taina tălmăcită încă o dată în poveștile satului românesc. Dar amândoi artiștii își trag sevele artistice din lumea rurală. În timp ce Viorel Mărginean este ardelean din satul Cenade, al zecelea copil al unei familii de români blagosloviți de viață cu viață, Marin Sorescu era oltean, al cincilea din cei șase copii cât avea mama lui rămasă văduvă la 37 de ani, când viitorul mare poet abia împlinea trei ani.
     În același timp, la sala „Theodor Pallady” a Bibliotecii Academiei Române, expune pictură fiul maestrului Viorel Mărginean: Alexandru Ioan Mărginean. Vernisajul expoziției sale, „Coincidentia oppositorum”, a reunit în seara zilei de marți, 14 noiembrie, un mare număr de participanți de toate vârstele. Mulți studenți – semn bun! Mulți confrați – semn foarte bun! Și un public per ansamblu eterogen.
     Născut la 24 ianuarie 1969, Alexandru Ioan Mărginean este doctor în estetica artelor plastice din anul 2007 și lector universitar la catedra modă și design vestimentar din cadrul Universității Naționale de Artă București. A participat până în prezent la mai multe expoziții de grup și personale – Torino, Blaj, Viena, Mogoșoaia, Roma, București. Are lucrări de for public (mozaic și relief piatră) la Iași și Constanța, grafică de carte și de revistă și ambientare de spații interioare (Spitalul de Urgență Floreasca).
     Lucrările din actuala expoziție „vorbesc” despre un artist de forță, în ale cărui pânze culoarea pare un chiot de soare-n răsărit, clocot de seve grele de amurguri sângerii și dans de nimfe prin luminiș de pădure, când în miezul adânc de noapte Luna își ascute tăișul de seceră.
     Ce au în comun cei trei artiști? Tustrei apropie prin arta lor satul cu povești de altădată. Zilele acestea, Teatrul Național își deschide ferestrele albastre ca să intre prin ele cântecul stelelor, ca tot atâtea basme colorate de mâna unor creatori cu suflete de copii. În același timp, Academia Română primește, sub geniul tutelar al lui Theodor Pallady, pe un nou Alexandru-Ioan, unificator și continuator al dinastiei de Mărgineni ajunși pe treapta cea mai însorită a artei românești contemporane.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe