Newsflash
Cultură

"Păreriştii"

de Dr. Eugenia GROSU-POPESCU - ian. 11 2012
   Termenul a apărut recent la noi, de când s-au îndesit şi se înghesuie pe micile ecrane cei care spun: „nu mă pricep / nu-i specialitatea mea, dar părerea mea este că…“. Deci, dacă recunoşti din capul locului că nu te pricepi şi, cel mai adesea, nici informaţia corectă n-o posezi, eşti liber să pledezi pentru orice, cu oricât de multă putere de convingere. Aşa se face că un roi nestăvilit de analişti politico-economico-sociali se înghesuie să ne comunice părerile lor despre criză, despre X şi Y, despre Moni şi Oana, cu banii şi iubiţii lor, trăgând cu nesaţ în tot ce mişcă. Din vocabular nu lipsesc cuvinte ca „reformă“, „raţiune“, „o nouă revoluţie“. Nu lipseşte nici critica acerbă la adresa unor „inculţi“, „agramaţi“ sau şpăgari. Partea proastă este că eforturile păreriştilor s-au banalizat deja, că vorbele lor, oricât de spăimoase, nu-l mai mişcă pe cetăţeanul român, care, spre indignarea domniilor lor, nu evoluează, nu explodează, ci continuă să rămână un bleg irecuperabil şi neinstruit. Dânşii nu cred că oamenii sesizează părerile pronunţate „la plezneală“, precum şi faptul că păreriştii ajung să apere uneori idei care se bat cap în cap.
   Dar nu se cade să vorbim fără exemple. O astfel de cuvioasă adunare, la TV (a tunat şi s-au adunat, sub bagheta unui moderator care le ştie pe toate), discută aprins despre împrumuturile de stat. „Cum, statul se împrumută?“ – se face atotştiutorul că nu ştie (în numele telespectatorului standard, probabil). Da, da, se grăbesc să admită păreriştii. Statul emite nişte hârtii, numite bonduri, pe care le vinde cui vrea să le cumpere şi pe care, la scadenţă, le răscumpără, dacă are bani. Un asemenea răspuns vine din partea cuiva care aleargă nonstop prin televiziuni, de nu mai apucă, bietul, să-şi schimbe cravata sau ideile. Ne agăţăm de misterioasele „bonduri“ care în româneşte ar însemna titluri sau legături. Pe site-ul (bogat) al împrumuturilor de stat, însă, pagini întregi – scrise româneşte – dau informaţii utile despre tipurile de înscrisuri pe care le poate oferi statul celor care-l împrumută, persoane fizice, persoane juridice (printre care se numără firme, trusturi, bănci), despre modul în care se pot folosi acestea de către ambii (împrumutător şi împrumutat). Oare numai despre riscuri trebuie să afle telespectatorii când vine vorba despre împrumuturile de stat, nu şi despre prevenirea riscurilor şi despre foloase? Ce-or fi aflat, oare, în plus, cititorii, în 1912, despre „Titanic“, în afara faptului că a fost ceva care s-a ciocnit cu un aisberg? Iar „bondurile“ pot fi obligaţiuni, acţiuni, titluri sau nimic din toate acestea întrucât: „Pentru împrumuturile pe care le contractează, statul poate să emită diferite înscrisuri pe care le înmânează creditorilor săi, sau fără să emită astfel de înscrisuri, înregistrează suma datorată în evidenţa datoriei publice ţinută de Ministerul Finanţelor“…
   Bine fac verii noştri din Franţa! Începând cu anul şcolar viitor, la ei se va preda o disciplină nouă, obligatorie, care se va numi „inteligenţă economică“. Nu de „cunoştinţe economice“ (bagaj inert de noţiuni, zăcând în memoria blazată şi volatilă a „păreriştilor“) este nevoie, aşadar, ci de inteligenţă.
   O veste bună, de la CNA: în urma contorizării greşelilor de gramatică, cifrele arată, pentru 2011, o reducere substanţială a frecvenţei lor. Deci, veacul înaintează, avem şi capitalizări pozitive.
   Am înţeles de la astrologi că „anul dragonului de apă“, care acum începe, ne va aduce un plus de responsabilitate. Şi – să sperăm – un minus de „părerism“.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe