Pe Mariana Beliş o ştiam din ţară ca pe un redutabil om de ştiinţă. În 1978, publica la, Bucureşti, în Editura Ştiinţifică şi Enciclopedică, volumul „Mecanismele inteligenţei“, iar trei ani mai târziu – un altul, cu noutăţi de ultimă oră şi valoroase consideraţii personale, intitulat „Bioingineria sistemelor adaptive şi instruibile“. După plecarea în Occident, publică în 1988 „Communication“ iar în 2001 „Comment cerner le hazard“. „Cette grande lumière à l’Ouest“, apărută în 2003 la Paris, va fi publicată în 2004, sub titlul „Lumina occidentului“, la Bucureşti. Acum, iată, „Le Chant des Parques“, L’Harmattan, Paris, 2010, apare în acelaşi an la Editura Nouă din Bucureşti sub titlul CĂNTUL URSITOARELOR, într-o traducere atent elaborată de Georgeta Cristian.(...)"> Parce şi sensibilitate - Viața Medicală
Newsflash
Cultură

Parce şi sensibilitate

de Dr. Eugenia GROSU-POPESCU - ian. 21 2011
Parce şi sensibilitate

   Pe Mariana Beliş o ştiam din ţară ca pe un redutabil om de ştiinţă. În 1978, publica la, Bucureşti, în Editura Ştiinţifică şi Enciclopedică, volumul „Mecanismele inteligenţei“, iar trei ani mai târziu – un altul, cu noutăţi de ultimă oră şi valoroase consideraţii personale, intitulat „Bioingineria sistemelor adaptive şi instruibile“. După plecarea în Occident, publică în 1988 „Communication“ iar în 2001 „Comment cerner le hazard“. „Cette grande lumière à l’Ouest“, apărută în 2003 la Paris, va fi publicată în 2004, sub titlul „Lumina occidentului“, la Bucureşti. Acum, iată, „Le Chant des Parques“, L’Harmattan, Paris, 2010, apare în acelaşi an la Editura Nouă din Bucureşti sub titlul CĂNTUL URSITOARELOR, într-o traducere atent elaborată de Georgeta Cristian.(...)

   Pe Mariana Beliş o ştiam din ţară ca pe un redutabil om de ştiinţă. În 1978, publica la, Bucureşti, în Editura Ştiinţifică şi Enciclopedică, volumul „Mecanismele inteligenţei“, iar trei ani mai târziu – un altul, cu noutăţi de ultimă oră şi valoroase consideraţii personale, intitulat „Bioingineria sistemelor adaptive şi instruibile“. După plecarea în Occident, publică în 1988 „Communication“ iar în 2001 „Comment cerner le hazard“. „Cette grande lumière à l’Ouest“, apărută în 2003 la Paris, va fi publicată în 2004, sub titlul „Lumina occidentului“, la Bucureşti. Acum, iată, „Le Chant des Parques“, L’Harmattan, Paris, 2010, apare în acelaşi an la Editura Nouă din Bucureşti sub titlul CĂNTUL URSITOARELOR, într-o traducere atent elaborată de Georgeta Cristian.     
   Din simpla înşiruire a acestor lucrări se vede evoluţia în timp a unei personalităţi, îmbogăţirea mijloacelor de comunicare, de la sobrietatea şi rigoarea iniţială proprii omului de ştiinţă, la complexitatea experienţelor şi trăirilor personale puternic susţinute de capacitatea de a transmite emoţii publicului larg cu un redutabil talent scriitoricesc.
   „Cântul ursitoarelor“ nu este o carte închinată destinului implacabil, ci o „cernere“ fină a intervenţiei parcelor în viaţa omului. Parcele, ursitoarele care veghează viaţa oamenilor de la naştere până la moarte, sunt prezentate ca nişte invitaţi de vază, de la bun început: „Clotho, Torcătoarea ţine firul destinelor umane; Lachesis, Prezicătoarea, înfăşoară firul pe fus; Atropos, Neînduplecata, taie fără milă firul vieţii.“ Vom şti deci că, oricât de ignorate şi de marginalizate are fi ele, trimisele Destinului au un important cuvânt de spus, cu deosebire în punctele-cheie ale vieţii omului. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe