Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

„PACIENTUL SECOLULUI XXI ÎNTR-UN SISTEM ARHAIC“

Viața Medicală
Dr. Valeriu MIHĂILĂ vineri, 8 ianuarie 2010

Titlul editorialului reprodus mai sus, semnat de dna Mădălina Mihălţianu, redactorul-şef al revistei FARMACIST.RO, pare a ilustra ceea ce colectivul redacţional şi-a propus să pună în discuţie în cuprinsul nr. 129(5)/2009 al publicaţiei. Vom reproduce, de aceea, începutul şi sfârşitul articolului: „Sistemul medical din România trăieşte o poveste fără de sfârşit, încercând din 4 în 4 ani să facă schimbări şi să salte din datorii instituţii medicale implicate ajungând la acelaşi rezultat: o altă reformă eşuată“ (…) „dacă se ignoră în continuare valoarea informaţiei şi drepturile pacientului, sistemul medical românesc degeaba încearcă strategii de organizare, criterii de finanţări, mutări de birouri, petice de sac. (...)

Poate că o orientare spre pacient şi un sistem care să plece la acesta reprezintă soluţia ideală şi nu abordarea ierarhică mereu încercată pe aceste meleaguri“. Continuitatea este evidentă în interviul Opinii europene adaptate la realităţile româneşti, acordat de dna farm. primar Maria Stratulat corespondentei FR Luiza Şerbănescu, în care punctul de pornire este Comunicatul MS, recte afirmaţia „aşezarea sistemului pe o platformă modernă, europeană, care nu va trebui ajustată radical ulterior“, considerată de dna M. S. drept „bună şi plină de optimism“, cu condiţia ca fondurile – inclusiv cele obţinute prin coplată – „să fie utilizate la dotarea cabinetelor, la amenajarea acestora conform standardelor europene şi, mai ales, la modificarea atitudinii faţă de omul bolnav“, ca farmaciştii să fie percepuţi „drept elemente componente ale sistemului de sănătate“, ca să realizeze „o compatibilizare între standardele europene şi realitatea din ţara noastră“, ca să nu se mai impună schimbări de preţuri la medicamente „fără a se oferi şi măsuri compensatorii“, în fine, ca adaosul comercial aferent farmaciei să fie acoperitor pentru cheltuielile corespunzătoare funcţionării. (...)
Articolul integral îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.