Newsflash
Cultură

Otrăvuri cu efect întârziat

de Dr. Al. TRIFAN - ian. 9 2014
Otrăvuri cu efect întârziat
   Presa cunoaşte două feluri de reportaje: cel jurnalistic şi cel literar. Un jurnalist care ştie să descrie profilul lumii, în loc să vehiculeze aparenţe, încetează să mai fie reporter, devenind scriitor. Aşa este Paul Morand, pe care criticul francez André Rousseau îl numeşte cronicar planetar. A scris povestiri scurte şi romane cu un stil de reporter şi o mare forţă descriptivă, având subiecte culese în timpul carierei sale diplomatice din Europa şi Asia. Între anii 1943 şi 1944 a fost ambasador la Bucureşti al guvernului de la Vichy. La Institutul de Studii Politice din Paris şi la Universitatea Oxford a fost pregătit pentru diplomaţie, pe care a îmbrăţişat-o cu pasiunea unui „globe-trotter“. Modernist şi imagist, îşi publică memorii intitulate „Jurnal inutil“, din care face parte şi culegerea exotică Rococo. Capodopera epicii cosmopolite a lui Paul Moraud este însă romanul Bouddha vivant (Buda viu). Eroul romanului, tânărul Renaud, provenind dintr-o familie nobilă franceză, este, ca şi autorul şi ca o întreagă generaţie de postadolescenţi intelectuali din ţara lui Voltaire şi Rousseau, profund dezamăgit de societatea europeană interbelică, îndreptându-şi privirile spre mirajul orientului. După peregrinări prin Asia de Sud-Est, se angajează şofer al casei domnitoare a unui mic regat din Indochina. Aici leagă o prietenie cu prinţul moştenitor Jâli care, îmbrobodit de mirajul civilizaţiei occidentale, evadează, împotriva obiceiurilor familiei sale domnitoare, în Oraşul-luminii. La Paris este ghidat de fostul său şofer, devenit cel mai apropiat prieten al său care-l însoţeşte prin toate atracţiile oferite de metropolă. Jâli trece apoi Canalul Mânecii pentru a studia la Cambridge. Acolo însă rămâne singur, deoarece prietenul său este răpus de o peritonită. Debusolat, traversează şi Atlanticul pentru a-şi găsi iluziile în Statele Unite. Dar în zadar. Se hotărăşte să părăsească lumea occidentală, pe care o decoperise cu nimic superioară celei create de credincioşii lui Buda, tocmai în momentul în care tatăl său Indra al II-lea moare lăsând tronul liber întoarcerii fiului său.
Cărţile lui Paul Morand sunt o comoară pe care cititorul se simte fericit să o posede. Motivul? Pentru că lectura lor echivalează cu vizionarea unui film de cinematograf. Fazele se mişcă tot atât de viu ca imaginile pe peliculă, iar imaginile se ivesc în relief, panoramice. Deschiderea volumului de povestiri Rococo echivalează cu pătrunderea într-o încăpere cu holospaţiu în care peisajul exotic ascunde conspiraţii nedezlegate de coloniştii occidentali. Grupajul sub titlul Noeuds coulants d’Asie se compune din trei povestiri legate între ele de aluzia la o spânzurătoare. Într-adevăr, la începutul secolului trecut, coloniştii albi care-şi luau ţiitoare indigene îşi băgau capul într-un laţ, strâns treptat de concubine. Prima povestire din grupaj se numeşte chiar Poissons à échéance (Otrăvuri cu efect întârziat) pentru că descrie soarta unui olandez căruia menajera sa de culoare îi toarnă regulat în ceaşca de cafea o otravă cu acţiune lentă, al cărei antidot îl posedă doar ea. Atunci când nefericitul o părăseşte plecând înapoi în Europa, otrava cu efect întârziat nemaifiind inactivată de antidot, îi produce o intoxicaţie gravă care nu este stopată decât prin întoarcerea sa în coliba amantei malaeziene.
   Răsfoind culegerea sa de călătorii şi peregrinări intitulată L’Europe Galante, descoperim schiţa intitulată: Nicu Petresco. Personajul care poartă acest nume este un student român venit să bată la porţile Sorbonei. Bursa oferită de statul român fiindu-i suspendată, se angajează şofer la o familie avută care-l poartă zi şi noapte pe drumuri, tocmai atunci când avea de susţinut examenele de licenţă. Pitorescul lui Paul Morand se vădeşte în descrierea tipurilor de solicitanţi studioşi din sala de aşteptare a Consulatului României la Paris: olteni „cu treizecişidouă de măsele“, moldoveni care lasă timpul să treacă fără grabă, calmuci din Dobrogea şi transilvăneni politicoşi şi timizi, vorbitori de limbă germană, pe care Morand îi numeşte „noii români“. Autorul a avut prilejul să-i cunoască în sejururile prelungite la noi în ţară. În afară de aceasta, a fost un amic al bunei societăţi bucureştene, de care a fost legat prin căsătoria cu Prinţesa Elena Sutzu, născută Chrissoveloni, fiica unui bancher greco-român. Iată motive care, pe lângă deliciul prilejuit de lectura povestirilor lui Paul Morand, exprimând acea inconfundabilă ironie a intelectualului parizian, au fost suficiente pentru ca volumele lui să fie scoase la lumină din biblioteca din pod.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe