Newsflash
Cultură

„One man show“ cu o chitară

de Candid STOICA - iun. 14 2016
„One man show“ cu o chitară
     Într-o sală ce a aparținut pe vremuri unui instituții specializate în rescrierea mincinoasă a istoriei poporului roman, astăzi Muzeul Țăranului Român, un omuleț mic, cam pirpiriu, cu un aspect modest și la prima vedere timid, cu un glăscior care aduce a gungurit de porumbel, îmbrăcat într-un costum ce părea să fi aparținut unei persoane mai voluminoase, a vorbit când domol, când mai volubil, uneori cu nostalgie, dar mai întotdeauna cu un surâs pe buze, timp de aproape două ore despre lucruri aparent simple, despre cine este modesta sa persoană, ce isprăvi a făcut, pe unde a umblat, cum de a ajuns în fața publicului.
     A povestit că a cântat la vioară și la flaut, doar pentru a intra în fanfara școlară din Tulcea, că a fost pictor premiat și a avut câteva corigențe și, trecând printr-o anchetă a Securității, i-a păcălit pe securiști. Apoi, a făcut teatru și a fost în Cenaclul „Flacăra“, a dirijat chiar și o întreagă orchestră (chiar dacă din Ploiești), a plecat în SUA și a fost învățător pentru copiii americani. S-a întors și din SUA și a venit din nou pe scenă, să joace în fața românilor.
     A spus că, de fapt, numele lui de familie e Radu. Când i se părea că lucrurile despre care vorbea n-ar avea mare importanță și ar putea plictisi, din când în când, lua chitara, instrument de care am impresia că nu se desparte mai niciodată, probabil nici când doarme. Psalmodia melodii pe care le-a compus cu ani în urmă, melodii simple, cu un anumit umor și cu un anume tâlc.
     Și timpul trecea, se scurgea pe neobservate în râsetele și aplauzele publicului care îi sorbea cuvintele. Câteodată, își rezerva un răgaz, dând impresia că se gândește ce să mai spună, ce să mai povestească despre persoana sa, pe care vrea să o prezinte ca insignifiantă. Și omulețul vorbea, folosind cuvinte simple, chiar banale, încercând timid, uneori, să intre în legătură cu publicul și având în permanență aerul că ce spune nu are mare importanță. Important era ca lumea să se simtă bine ca după o masă de dimineață cu mâncăruri care conțin vitamina umorului și a râsului. Dădea impresia că reface, fără să vrea, fără să știe, asemenea lui Jourdain sau lui Molière, ceea ce se numește One-man show, adică un spectacol susținut de un singur artist.
     La final, pentru că oricât de bine s-ar simți și el, și spectatorii, reprezentația trebuie să aibă un sfârșit generos. Ca un boier de altădată, a oferit un cadou inedit: un clip în care apar cântând mai toți cei care au conlucrat, într-o anumită vreme, la înflorirea folkului românesc. Felicitări, Radu Gheorghe, cinste curajului tău de a înfrunta singur doar cu o chitară aproape 400 de spectatori!

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe