Newsflash
Cultură

Omagiu lui Enescu

de Anca FLOREA - sept. 16 2014
Omagiu lui Enescu
A devenit o tradiţie ca la 19 august, lumea noastră muzicală să-l omagieze pe George Enescu, anul acesta împlinindu-se 133 de ani de la naşterea sa. Astfel, în vila „Luminiş“, construită după propriile sale schiţe, au cântat câţiva instrumentişti, aflaţi în parte încă pe băncile şcolii. Seara, la Casino Sinaia, în cadrul aceluiaşi fesival, „Enescu şi muzica lumii“, a concertat superba Orchestră română de tineret sub bagheta lui Cristian Mandeal.
În paralel, la Bucureşti, în eleganta aulă a Palatului Cantacuzino, Muzeul Naţional „George Enescu“ a invitat publicul la o nouă evocare a maestrului, pe pagini de mare frumuseţe din creaţia lui. În deschidere au vorbit despre ampla expoziţie din Sala Cantacuzină, „George Enescu şi învăţământul muzical românesc“, muzicologul Viorel Cosma şi directorul Cristina Andrei, care a prezentat apoi şi volumele recent apărute sub egida muzeului. Interpreţii din acea seară au fost artişti sosiţi din Mexic, entuziaşti promotori ai muzicii enesciene, dornici să pună bazele unei colaborări în acest sens între muzeu şi universităţi de muzică din statul nord-american.
Din caietul-program (semnat de Carmen Cârneci, coordonatoarea stagiunii muzicale a instituţiei muzeale) am aflat că pianista Monica Florescu a absolvit Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti şi s-a perfecţionat la Anvers, Belgia (unde este şi doctorand). A concertat în Europa şi America Centrală şi predă la Institutul Superior de Muzică din Veracruz, Mexic. În acelaşi oraş, violoncelistul Makcim Fernandez Samodaiev este instrumentist în orchestra simfonică, având, la rândul său, numeroase apariţii în concert şi recital.
Alături de Monica Florescu, formează un cuplu deosebit de echilibrat, de reală valoare artistică. În cadrul concertului-omagiu au interpretat opusuri enesciene precumNocturna şi Saltarello (remarcându-se sunetul cald al violoncelului, fraza generoasă şi colaborarea excelentă cu pianul), apoi Mazurk Melancolique din ciclul Pieces Impromptues op. 18, Monica Florescu etalând o tehnică performantă şi un tuşeu rotund. Forţa ei expresivă aparte s-a regăsit apoi şi în Sonata în fa minor op. 26 nr. 1, reliefând sonurile discrete ale violoncelului şi anvergura pianistică ce tindea uneori să estompeze discursul partenerului. Vigoarea demersului pe claviatură a fost completată de introspecţia cântului pe corzi, rezultând, totuşi, o versiune interpretativă deosebit de bine realizată. În spiritul atât de caracteristic lui Enescu, interpretarea a integrat şi trimiterile la sonuri folclorice într-un întreg artistic logic construit, cu o paletă coloristică atent gradată, îndelung aplaudată de melomani.
Expoziţia realizată de Adina Sibianu, alăturând documente şi fotografii din arhiva muzeului, a Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti şi din colecţia Viorel Cosma, a oferit o generoasă imagine a primilor ani de învăţământ muzical românesc, a implicării lui Enescu în viaţa de concert din cele două oraşe, în formarea unor viitori interpreţi români şi străini, care s-au remarcat apoi prin cariere strălucitoare. Un material bogat şi divers, reflectând pe printuri atractiv concepute lumea muzicală şi contribuţia lui Enescu la întâlnirea dintre veacuri şi în primele decenii ale secolului trecut.
Omagiul adus maestrului a constituit o certă reuşită, urmărită (surprinzător) şi de mulţi tineri, ceea ce nu poate fi decât un semn bun. Expoziţia rămâne deschisă până la 1 octombrie, iar revenirea acelui duo sper să se „întâmple“ cât de curând, pentru că merită.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe