Newsflash
Cultură

O viață plină de sens

de Alexandra NISTOROIU - nov. 21 2016
O viață plină de sens
  La 36 de ani și în ultimul an de rezidențiat în neurochirurgie, Paul Kalanithi răsfoiește rezultatele unei tomografii computerizate. Diagnosticul sare în ochi. Plămânii sunt acoperiți de tumori fără număr, coloana e deformată, iar un lob al ficatului se arată complet distrus. Cancer cu metastaze. A examinat sute de alte CT-uri până la aceasta. De ce e asta diferită? Pentru că e a lui. Dar acest moment nu marchează nici începutul, nici sfârșitul poveștii. Ci mai degrabă cea mai bună scuză pentru a o spune. Cartea de nonficțiune „Cu ultima suflare“ (o traducere șchioapă a mult mai sugestivului titlu original When Breath Becomes Air) a apărut de curând în limba română, la editura Nemira, și a fost lansată săptămâna trecută, la librăria Humanitas Cișmigiu, printr-o discuție relaxată, la care au participat psihiatrul Vlad Stroescu și Iuliana Alexa, redactor șef al revistei „Psychologies“.
    De pe copertele cărților ordonate vertical pe mesele la care stau invitații ne întâmpină un mesaj corect de marketing. „Cartea lui Paul Kalanithi este o meditație de neuitat despre înfruntarea morții și un elogiu al vieții.“ Alexandra Florescu, de la editura Nemira, în calitate de moderator, pornește discuția întrebându-și interlocutorii cum reușește o carte despre ultimele luni din viața unui om să fie, totuși, o carte tonică. Iuliana Alexa răspunde negând însăși premisa întrebării. „Pentru mine, cartea asta nu e tonică și nici optimistă. Dar asta nu-i o dramă. Fiindcă noi toți prețuim mult prea mult optimismul. Cred că valoarea principală a acestei cărți este uluitoarea sa sinceritate.“ Apreciază stilul cinematografic al autorului, care istorisește necruțător momente pe care, în mod obișnuit, le vedem ferecate în intimitatea celui care le experimentează și a colegilor săi de experiență, că e vorba de autopsiile făcute la orele de anatomie din facultate ori de confruntarea cu moartea din postura de pacient cu cancer. Jurnalista îl consideră pe Kalanithi, mai mult decât un medic neurochirurg și un pacient muribund, un filosof.
    „Câți dintre dumneavoastră v-ați gândit la moarte în ultima săptămână?“, întreabă Vlad Stroescu la începutul intervenției sale în discuție. Mai mult de jumătate din cei prezenți ridică timid mâna în semn de recunoaștere. Mă aflu printre ei, fiindcă de câteva zile îmi revin în minte astfel de gânduri – a trecut un an de la Colectiv. Când a murit, Kalanithi avea vârsta mai multora din victimele Colectiv și un viitor strălucit în față. Într-o astfel de tragedie, Iuliana Alexa recunoaște „absurdul camusian“. Nu crede că poți găsi cu adevărat sens într-o moarte prematură. Ironia face că autorul și protagonistul cărții și-a petrecut ultimii ani ai vieții punându-se singur și cu intenție la câțiva centimetri și un bisturiu de moarte, tocmai din nevoia lui disperată de a da sens – vieții, nu morții. Scrie: „Începusem această carieră, în mare parte, ca să caut moartea: să pun mâna pe ea, să o despoi, să o privesc în ochi fără să clipesc. Neurochirurgia m-a atras atât pentru relația îngemănată dintre creier și conștient, cât și pentru relația intimă dintre viață și moarte“; „Neurochirurgia părea să cuprindă cea mai dificilă și mai directă confruntare cu sensul, identitatea și moartea“.
   Pentru Kalanithi, căutarea de sens nu poate avea succes în afara relațiilor interumane. Și, în cheia aceasta, reușește, după mai multe încercări individuale, să dea și o nouă definiție medicinii. Dacă ar fi după mine, probabil cartea ar fi pe lista de lecturi obligatorii înaintea absolvirii facultății de medicină, pentru că dezvăluie un om profund interesat de păstrarea umanității. Cineva care se decide să vadă pacienți în locul fișelor medicale. „Este un manual despre datoria medicului. Datoria medicului nu este să salveze omul de la moarte, că până la urmă toți vom muri, deci e doar o amânare și o luptă pe care trebuie să o purtăm, dar pe care până la urmă oricum o vom pierde. Nu este nici să-l înapoieze societății în starea în care era înainte, ca să fie din nou productiv. Ci datoria medicului este să țină în brațe pacientul și familia până când el regăsește un sens existenței lui“, interpretează, poate ușor reducționist, Vlad Stroescu.
    Departe de a fi un simplu exercițiu de stil, cartea are toate premisele să provoace o reacție emoțională cititorului. Kalanithi nu numai că privește moartea în ochi cu degajare, ci cu aceeași degajare vorbește despre lucrurile despre care aproape niciodată nu vorbim fără filtre sau coafări. Agonie, degradare, acnee, diaree, vărsături, sânge, disperare, frică. E povestea unui om care nu mai are nimic de pierdut, așa că își poate privi în față limitele. De curaj, de toleranță, de judecată limpede. Limitele științei și ale corpului.
    Înainte de medicină, Kalanithi a absolvit facultatea la Stanford: licențiat în literatura engleză și biologie umană, apoi absolvent al unui masterat de arte în literatură, cu o dizertație despre Walt Whitman. A mers la Cambridge, unde a făcut un masterat în istoria și filosofia științei și medicinii. Deși inițial a vrut să facă un doctorat în literatură, s-a înscris în cele din urmă la școala de medicină a Universității Yale, pe care a absolvit-o cum laude în 2007, câștigând premiul Lewis H. Nahum pentru cercetarea sa în sindromul Tourette. În toate aceste tranziții, cartea îl arată fidel unei întrebări: ce înseamnă o viață plină de sens? Cum spune Vlad Stroescu, „Niciodată nu a reușit să scape de goana și de setea după sens. Și nu a reușit să găsească în știință sensul pe care îl căuta, a reușit să îl găsească în experiența umană“.

  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe