Newsflash
Cultură

O viață dăruită pediatriei

de Dr. Georgeta CĂLINESCU - mai 26 2017
O viață dăruită pediatriei
     A plecat dintre noi dr. Livia Nichifor, medic cu o excepțională pregătire profesională, o vastă cultură generală și cu o conduită etică și deontologică ce ar putea reprezenta oricând un exemplu de urmat pentru generațiile următoare de doctori. A fost soția medicului și muzicianului Ermil Nichifor, dirijorul Orchestrei Medicilor din București, și mama compozitorului Șerban Nichifor.
     În anii 1941–1947, Livia Nichifor a urmat cursurile Facultății de Medicină din București, obținând în 1949 cu calificativul magna cum laude titlul de Doctor în medicină și chirurgie cu teza „Considerații asupra nefropatiei din cursul comei diabetice”.
     Dr. Livia Nichifor (28 aprilie 1922 – 13 aprilie 2017) a activat ca medic primar pediatru, doctor în științe medicale, la Spitalul de Copii „23 August” – actualul Spital Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu”. A fost director adjunct aici în perioada 1970–1979 și medic coordonator al policlinicii, unitate în cadrul căreia a desfășurat o foarte performantă activitate de armonizare a cerințelor asistenței medicale din teren conform coordonatelor stabilite la nivelul catedrei de Pediatrie conduse de prof. dr. Valeriu Popescu, decanul Facultății de Pediatrie, precum și la nivelul catedrelor de Oftalmologie, ORL și Neurologie din cadrul Spitalului Clinic Universitar.
     Problemele materiale din acea perioadă cu o patologie complexă și polimorfă au impus eforturi uriașe din partea personalului medico-sanitar. Cele două servicii de terapie intensivă de la clinica de pediatrie și de la clinica ORL au asigurat rezolvarea tuturor cazurilor dificile, preluate și ulterior dispensarizate. Coordonarea activităților se efectua din stația-pilot organizată în spitalul din Călărași, unde erau dispensarizați copiii cu hepatită virală. Dr. Livia Nichifor a participat mereu, împreună cu colegii din policlinică și spital, la toate aceste activități de mare răspundere. A lucrat de fiecare dată cu generozitate, dăruire și înțelegere față de pacienți, supraveghind atent fiecare caz. Toate aceste eforturi s-au materializat prin menținerea indicatorilor de mortalitate infantilă la nivelul cel mai scăzut: sub 2%, o performanță pe plan național și totodată internațional, pentru care în 1973 a primit medalia „Meritul sanitar”. Marele merit constă însă în conștiința împlinită că și-a dăruit întreaga viață unei profesii atât de nobile. Dr. Livia Nichifor va fi mereu în inimile noastre, cei care au cunoscut-o și care au iubit-o.  Atotputernicul Dumnezeu să o aibă în paza Sa!

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe