Newsflash
Cultură

O valoroasă contribuţie în publicistica nefrologică românească

de Prof. dr. Mihai VOICULESCU - iun. 21 2012
O valoroasă contribuţie în publicistica nefrologică românească
     Peisajul publicistic medical s-a îmbogăţit cu o valoroasă carte intitulată EXAMENUL DE URINĂ DIN PERSPECTIVĂ CLINICĂ ŞI DE LABORATOR, a dnei conf. dr. Ligia Petrică, de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş“ Timişoara, sub a cărei coordonare, un colectiv de zece cadre didactice de ridicată valoare ştiinţifică a prezentat cele mai importante date clinice şi de laborator ale examenului de urină, pentru medicul nefrolog şi nu numai.
     Cartea s-a născut – după cum declară colectivul de autori – din dorinţa de a se îmbunătăţi cola­borarea dintre medicul clinician şi medicul de laborator. Cele 14 capitole, pe parcursul a 419 pagini, acoperă cu multă competenţă şi claritate problematica examenului urinei în depis­tarea şi stabilirea diagnosticului bolilor renale sau al afectării rinichiului în cadrul bolilor sistemice.
     Primele capitole se referă la standardizarea recoltării urinei în vederea efectuării investigaţiilor de laborator şi a tehnicilor necesare examenului de urină. Un capitol deosebit se referă la interpretarea în context clinic a parametrilor biochimici urinari. Capitolele următoare actualizează nivelul cunoştinţelor noastre privind examenul microscopic al sedimentului urinar.
     Un alt capitol important se referă la principalele sindroame nefrologice, iar capitolul de explorare de laborator al proteinuriilor urinare capătă o pondere majoră în descrierea sindroamelor urinare.
     La fel de precis şi clar este redactat şi capitolul intitulat „Examenul microscopic al sedimentului urinar“, care rămâne în continuare piesa de rezistenţă a diagnosticului nefrologic.
     Coordonatoarea lucrării, dna conf. dr. Ligia Petrică, dezvoltă în capitolul „Biomarkeri în patologia renală“ conceptul de diagnostic precoce al AKI şi importanţa biomarkerilor în diagnosticul sigur şi precoce al afectării renale, glomerulare sau tubulare.
      Pornind de la ideea creşterii prevalenţei diabetului zaharat şi a afectării renale în cursul diabetului zaharat, coordonatoarea lucrării dedică un capitol separat mecanismelor albuminuriei în diabetul zaharat şi importanţei microalbuminuriei ca metodă de detecţie precoce a afectării renale în diabetul zaharat.
     Un alt capitol important, în deplină conexiune cu albuminuria, îl reprezintă podocituria, subiect tratat cu o deosebită competenţă de autori. La fel de importante sunt tehnicile de diagnostic şi evaluare a disfuncţiei tubulare proximale în cadrul nefrotoxicităţii medicamentoase.
     Ultimele două capitole se referă la tehnici de avangardă şi la proteomica urinară în patologia renală cu/fără leziune renală acută. Capitolul final, cum e şi firesc, tratează organizarea modernă a unui laborator de analiză a urinei.
      În concluzie: ne aflăm în faţa unui valoros material ştiinţific, pe care-l recomandăm nu numai nefrologilor, ci şi oricărui medic care doreşte să valorifice eficient informaţia furnizată de examenul de urină.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe